eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt az államfőválasztás második fordulóját követő eredményváró rendezvényre érkezik Pozsonyban 2024. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Pellegrini: nem leszek kritika nélküli csodálója a kormánynak

A vártnál végül nagyobb különbséggel dőlt el, hogy a kormánypárti Peter Pellegrini lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke.

Ahogy arról beszámoltunk, a nem hivatalos végeredmények szerint a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke győzött a szlovák elnökválasztáson. Peter Pellegrini győzelmi beszédében megköszönte szavazóinak a bizalmat, külön kiemelve a Szlovákiában élő kisebbségeket. Mint fogalmazott, nagyra értékeli az ő szavazatukat, és olyan elnök szeretne lenni, aki óvni és védeni fogja az emberek érdekeit, majd kampányának lényegi mondanivalóját megismételve elmondta:

„Mindent megteszek azért, hogy Szlovákia a béke, és ne a háború oldalán álljon, és ezért kritizálhatnak”

– idézi szavait az Index. Hozzátette: győzelme elégtétel a kampány során ért támadások miatt. Egyúttal aláhúzta, elnökké választása ellenére továbbra is erős marad a kormánykoalíció, aminek pártja, a Hlas továbbra is tagja marad. Ígéretet tett továbbá arra, hogy a hivatala támogatni fogja a kormányt a programjának teljesítésében, aminek létrehozásában ő is részt vett. „Nem leszek kritika nélküli csodálója a kabinetnek, ahonnan érkezem. Megígérhetem önöknek, hogy mindig Szlovákia oldalán fogok állni” – fűzte hozzá Pellegrini, aki Robert Fico miniszterelnök és Ivan Gasparovic volt köztársasági elnök társaságában mondta el győzelmi beszédét.

Robert Fico az eredményeket úgy értékelte, hogy a választók felismerték, hogy Szlovákiát „a liberális média, aktivisták, nem kormányzati szervezetek és a progresszívek” veszélyeztetik.

Az est folyamán a választáson alulmaradó Ivan Korcok is színpadra állt, hogy elfogadja vereségét, egyúttal pedig gratuláljon Pellegrini győzelmének. Diplomatikusan megköszönte mindenkinek a támogatást, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy az új államfő független aktor lesz, aki saját meggyőződésből, parancsok nélkül fog dolgozni.

Ugyanakkor a végeredményt és a kampányt értékelő beszédében keményen kritizálta Pellegrinit és a kormánypártokat.

Elmondta, nem fogja elfelejteni, hogy egy háborút pártoló jelöltet csináltak belőle, illetve azzal bírálta ellenfelét, hogy kampánya nem volt transzparens, az az indulatok fűtéséről és a gyűlöletkeltésről szólt. „Csalódott vagyok, de nem megtört. Szlovákiának azt kívánom – ahogy Janko Matuska írta himnuszunk szövegében – hogy magához térjen” – zárta beszédét Korcok, aki később a jövőjét érintő újságírói kérdés kapcsán nem adott egyértelmű választ, hogy folytatja-e a politikát.

Pellegrini győzelmét részint a szlovákiai magyarok, másrészt pedig az első fordulóban még a harmadik helyezett Stefan Harabint-támogatók szavazatainak köszönheti, de ezen felül is növelni tudta szavazóinak számát.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×