eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Seattle, 2016. április 4.Az Alaska Airlines amerikai légitársaság által 2016. április 4-én közreadott képen a vállalat egyik Boeing 737-800-as utasszállító repülőgépe száll fel a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér kifutójáról a Washington állambeli Seattle-ben január 26-án. Az Alaska Airlines 2016. április 4-én bejelentette, hogy felvásárolja a főként belföldi, illetve mexikói járatokat üzemeltető Virgin America fapados légitársaságot. (MTI/EPA/Alaska Airlines/Ingrid Barrentine)
Nyitókép: INGRID BARRENTINE

Hatalmas kártérítést kellett fizetnie a Boeingnek, és ez még csak a kezdet lehet

Az amerikai cégnek tetemes összeget kell fizetnie kártérítésként - most kiderült, mennyit utaltak kezdésként a "törzskiszakadási" balesetben érintett Alaska Airlines légitársaság számára. Időközben egy újabb Boeing-baleset előzetes jelentése készült el.

Az első negyedévben mintegy 160 millió dollárt (csaknem 60 milliárd forint) fizetett a Boeing az Alaska Airlines számára kezdeti kompenzációként a légitársaság ideiglenes leállításából adódó veszteségek és a keletkezett többletkiadások orvoslására - írta a Reuters.

Emlékezetes, januárban az egyik 737 Max 9 típusú, gyakorlatilag új Boeing röviddel a felszállás után gyakorlatilag "elvesztette" törzsének egy darabját, amely egyszerűen leszakadt. A fedélzeten több mint 170 utas tartózkodott, akiknek - szerencsére - a rendkívüli ijedtségen kívül nem esett baja. A "szerencséhez" ugyanakkor rendkívüli módon járult hozzá az is, hogy a törés közvetlen szomszédságéban lévő két ülés üres volt, továbbá, hogy a gép még viszonylag alacsony magasságban repült.

A baleset miatt a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal körülbelül három hétre leállított 171 ilyen típusú repülőgépet, hogy a vizsgálatok tisztázhassák a baleset okát és azt, hogy a többi gép veszélyben van-e.

Az Alaska Airlines közlése szerint a 160 millió dolláros összeg megegyezik az érintett negyedévben kiesett nyereségével, de a cég hozzátette, hogy további kompenzációra számít.

Ráadásul a német Spiegel összegzése szerint

valószínú, hogy a cégnek más légitársaságok számára is kártérítést kell fizetnie,

az Alaska Airlines ugyanis nincs egyedül a Boenig "kárvallottjainak" sorában. Így például egy másik nagy amerikai légitársaság, a United is arra kényszerült, hogy különböző meghibásodások miatt január végéig számos járatot töröljön.

A Boeing repülőgépei az elmúlt hónapokban sorozatos incidensekben voltak érintettek. Március közepén a New York Times több tucat gyártási problémáról számolt be a Boeing 737 Max-szal kapcsolatban. Az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) által a gépen végzett kiterjedt biztonsági ellenőrzések során a vállalat a tesztek több mint egyharmadán megbukott - írta a Tagesschau.

Március elején egy texasi repülőtéren futott túl egy Boeing 737 MAX 8: Houstonban a United Airlines gépe a zavartalan landolás után túl nagy, 30 csomós sebességgel próbált lefordulni a kifutópálya végénél, derékszögben csatlakozó gurulóútra, de kicsúszott a burkolatról a fűbe. A gép bal oldali főfutóműve összecsuklott, az orrfutómű pedig elemelkedett a talajtól. Az utasok lépcsőkön szálltak ki a gépből és buszokkal jutottak a terminálba.

Az előzetes vizsgálat friss eredménye szerint a pilóta úgy érezte, hogy a Boeing gépen a fékek erőteljesen remegtek, nem voltak olyan erősek, mint máskor, ezért nem tudott velük megfelelően lassítani - írta az Independent. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács jelentéséből az derült ki, hogy a pilóták bizonytalanok voltak a kifutópálya állapotát illetően, amikor leszálláskor kibukkantak felhők közül és meglátták a George Bush nemzetközi repülőteret. A kapitány a felületet száraznak, a másodpilóta nedvesnek vélte.

Az NTSB ugyanakkor nem állapította meg a baleset okát - az ilyen eljárások sokszor akár egy évig is eltartanak.

A sorozatos problémák nyomán a közelmúltbana Boenig több felelős beosztású munkatársát leváltották, a cég igazgatótanácsának elnöke pedig bejelentette, hogy az év végén távozik hivatalából.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×