eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Facebook/Austrian Airlines

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Húsvéti ajándékkal lepte meg a Verdi szakszervezet és a Lufthansa német állami légitársaság az ünnepek előtt repülőgéppel utazni kívánókat. Megállapodással ért véget ugyanis a szakszervezet és a légitársaság közötti békéltető tárgyalás, így befejeződött a földi személyzet bérkövetelő sztrájkja, és a német repülőterek ismét tárt kapukkal fogadhatják az utasokat. A Lufthansa leányvállalatánál, az Austrian Airlinesnál (AUA) azonban szögesen más a helyzet, az osztrák légitársaságnál ugyanis csütörtökön 36 órás sztrájk kezdődött.

Az osztrák légitársaság nem volt hajlandó megegyezni a pilótákat és légiutas-kísérőket képviselő szakszervezetekkel, ezért a csütörtökön kezdődött, 36 órás munkabeszüntetés miatt 400 járatot törölni kényszerült. A kieső járatok között vannak a budapesti járatok is.

A cég korábbi közlése szerint összesen 17 tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni a Vida szakszervezettel és a légiutas-kísérők üzemi tanácsával a béremelésekről, olyannyira nem, hogy tárgyalások napok óta szüneteltek a felek között. A Vida szakszervezet azt követelte, hogy az osztrák légitársaságnál is hasonló fizetéseket adjanak, mint az anyavállalatnál, a német Lufthansánál ahol a személyzet fizetése 40 százalékkal magasabb, mint a az AUA-nál. Az osztrák cég azonban a korábbi értesülések szerint ennél jóval alacsonyabb bérkompenzációt ajánlott.

A Der Standard című lap és az ORF közszolgálati rádió és televízió egyaránt arról számolt be, hogy a légitársaság betartotta fenyegetését, és 400 járatot törölt a kielégítetlen bérkövetelések miatt. Mivel az utasokat előzetesen tájékoztatták többi között a bécsi repülőtér teljesen üres volt, csak más légitársaság, többi között a Wizzair, a Ryaniar és a Turkish Airlines pultjainál "lézengett" néhány utas. Az Air Canada légitársaság egyik alkalmazottja a kihalt repülőteret a koronavírus-járvány idején tapasztalt hasonló helyzethez hasonlította.

A Der Standard szerint a bérvita összesen mintegy 3500 légiutas-kísérőt, illetve pilótát érint. A munkabeszüntetés miatt 50 ezer utasnak kellett alternatív utazási lehetőséget keresnie. A sztrájk pénteken 12 óráig tart.

Az AUA ajánlata a légiutas-kísérők esetében "legfeljebb" 18 százalékos, míg a pilóták, illetve másodpilóták számára 28 százalékos emelés.

Tartalmaz bizonytalan bónuszokat is, azokat azonban a légitársaság nyereségétől teszi függővé. A szakszervezet az ajánlatot elutasította, utalva arra, hogy noha az AUA a Lufthansa csoport része, a németországi és a svájci testvérvállalatok a felajánlott béremelés ellenére is jobban fizetnek.

A légitársaság vezetősége ugyanakkor a szakszervezet követeléseit irreálisnak minősítette, azt hangoztatva, hogy azok teljesítése esetén a légitársaság az országban az egyik legmagasabb bérmegállapodást kötné. Ehelyett az AUA "életképes kompromisszumot" sürgetett.

A Vida szakszervezet vezetője a Der Standardnak nyilatkozva ugyanakkor közölte, hogy a sztrájkot a 36 óra leteltével, péntek délben befejezik. Április 4-re ugyanakkor üzemi tanácsi ülést hívtak össze, és a szakszervezet kész a tárgyalások folytatására, ha az AUA visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Korábbi értesülések szerint az Austrian Airlines számára a munkabeszüntetés becslések szerint naponta akár 10 millió eurós veszteséget okoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×