eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/John Minchillo

Az ENSZ-főtitkár közvetíteni igyekszik Izrael és a palesztínok között

Egyiptomba érkezett szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, aki a tervek szerint ellátogat a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják, egy ottani kórházba, továbbá a rafahi átkelő egyiptomi oldalára, a segélyek egyik beléptetési pontjára.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége jelenleg Rafah környékén talált menedéket. Bár a Gázai övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.

Mivel a muszlimok múlt hét elején kezdődött szent hónapja, a ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre kétségbeejtőbb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.

A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért

mindenképpen fel kell gyorsítani a közúton történő szállítást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind a szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×