eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A complex electronic circuit board containing an artfiicial intelligence chip
Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Döntött az ENSZ a mesterséges intelligencia ügyében

A világszervezet most először foglalt állást a kérdésben, ráadásul rögtön az összes tagország egyetértésével.

Mind a 193 tagállam támogatásával fogadta el az ENSZ közgyűlése a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új technológiák hasznából való egyenlő részesedésről szóló határozatot - írja az Index.

A dokumentumot három hónapig készítették elő, és célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlettebb és szegényebb, fejlődő országok között, továbbá azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak.

A határozati javaslat, melyet 123 társ-előterjesztő kíséretében az Egyesült Államok terjesztett elő, elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak,

ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.

A Fehér Ház örömmel fogadta a dokumentum egyhangú elfogadását. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

A határozathoz csatlakozott Oroszország és Kína is, dacára annak, hogy a nemzetközi ellentétek a hidegháború óta nem látott szintre erősödtek. Az USA ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield különösen nagy jelentőségűnek titulálta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban van egyetértés.

A lap megjegyzi, a határozat általánosító és nem határoz meg betartatási kritériumokat, vagyis nem kötelező hatályú. Főleg az egyhangú döntés érdekében nem tesz említést például a mesterséges intelligencia katonai felhasználásáról, ám ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek tudomást a kérdésről, arról ugyanis folyamatos többoldalú nemzetközi egyeztetések folynak az ENSZ keretein belül és azon túl is.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×