eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen fellőnek egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. A KCNA szerint a rakéta 6,5 kilométeres magasságot ért el, és ezer kilométert tett meg, mielőtt a Koreai-félszigettől keletre levő Japán-tengerbe csapódott.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea újabb veszélyes lépést tett

Észak-Korea ballisztikus rakétákat indított hétfőn, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában tartózkodott egy konferencián – jelentette be a dél-koreai hadsereg.

A szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól déli területről lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet.

A lépést Kisida Fumio japán miniszterelnök is elítélte, miután a japán parti őrség is észlelte a tengerbe hullott rakétákat. A kormányfő elfogadhatatlannak minősítette Phenjannak a térség békéjét és biztonságát fenyegető „sorozatos lépéseit”, és nemzetközi eljárást sürgetett Észak-Korea ellen ENSZ-határozatok megsértése miatt, amelyek tiltják a kommunista államnak a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Az incidens idején az amerikai külügyminiszter Szöulban tartózkodott. Antony Blinken a demokráciát veszélyeztető folyamatokról szóló, csúcsszintű nemzetközi konferencián vesz részt a dél-koreai fővárosban.

A hétfői rakétaindításokat azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Ő is arra figyelmeztetett, hogy ezek a lépések veszélyt jelentenek a térség stabilitására, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen át a párbeszéd, a diplomáciai tárgyalások útjára.

(Címlapképünk illusztráció: Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen fellőnek egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×