eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
01 July 2021, Romania, Mihail Kogalniceanu: On the tarmac of a NATO airport in Romania are two Bell-Boeing V-22 Osprey tilt-rotor convertible aircraft (v) and two Lockheed C-130 Hercules transport aircraft. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

A NATO legnagyobb európai központja épül a szomszédunkban

Megkezdődött az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legnagyobb európai bázisának építési munkálatai a romániai Konstancától északnyugatra található légibázist bővítik.

A Euronews szerint nem egy teljesen új központot építenek, hanem egy – már eddig is a NATO használatában lévő – bázist fognak jelentősen kibővíteni. A fejlesztés összköltségét 2,5 milliárd dollárosra becsülték. A bővítéssel a Mihail Kogalniceanu reptér összterülete 2800 hektárra növekszik, míg a kerülete 30 kilométeres lesz. Az elkészült bázison összesen 10 ezer NATO katona állomásozhat majd a jövőben, valamint az ő családtagjaik számára is biztosított lesz a lakhatás a védett területen belül – írja a Porftolio.

A reptér már eddig is Románia egyik legfontosabb katonai létesítménye volt, de a számos fejlesztés hatására a NATO legnagyobb európai központjává válik majd. Kifutópályákkal bővítik, a várhatóan növekvő számú vadászgépek számára pedig hangárokat húznak fel. Ezeken felül a kiszolgáló és logisztikai létesítményekkel is emelik a bázis kapacitását. Az ide érkező nagyszámú lakosság számára pedig a polgári infrastruktúrát is fejlesztik, iskolák, óvodák, üzletek és kórház is épül.

Románia eddig is fontos tagja volt a NATO-nak, ahol stratégiai jelentőségű bázisok épületek. Az ország a haderejét is jelentős mértékben fejlesztette, ezzel a bővítéssel a katonai szervezet még kiemelkedőbb szerelőjévé válik. Az ország közel fekszik az ukrajnai háborúhoz, valamint az egyre feszültebb moldovai konfliktushoz is, ezért a jövőben kiemelkedő figyelem fordulhat az itteni eseményekre és fejlesztésekre – jegyzi meg a lap.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×