eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Budzisko, 2015. március 23. Amerikai katonák az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú, lövészszállító páncélozott harcjárművein a lengyelországi Budziskóban 2015. március 23-án, amint az egység átlépte a litván-lengyel határt, a Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében.  (MTI/EPA/Artur Reszko)
Nyitókép: MTI/EPA/Artur Reszko

Egy holland katona életét vesztette Bajorországban a NATO hadgyakorlatán

Egy németországi NATO-hadgyakorlaton történt a tragédia, a 28 éves főhadnagyot még újra tudták éleszteni, de a kórházban elhunyt,

A 28 éves holland katona a bajorországi Oberpfalz közelében a gyakorlótéren olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy nem sokkal kórházba szállítása után életét vesztette. Egy másik holland katona könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindezt a holland védelmi minisztérium is megerősítette.

A balesettel kapcsolatos részletek egyelőre nem ismeretesek, a BR 24 csupán arról tett említést, hogy a két katona egy páncélozott szállítójárművel gyakorlatozott.

A hágai védelmi minisztérium utasítást adott arra, hogy a kelet-hollandiai államügyészség irányításával vizsgálják ki, hogy mi okozhatta a súlyos szerencsétlenséget. Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter részvétét nyilvánította, és azonnali vizsgálatot rendelt el.

Holland lapok úgy értesültek, hogy a szerencsétlenül járt katonát a helyszínen még újraélesztették, és kórházba szállították, de a főhadnagy életét már nem tudták megmenteni.

A katonákat egy amerikai bázison érte a baleset, ahol az amerikai hadsereg és a NATO-egységek egy hónapos Allied Sprint 24 nevű hadgyakorlata zajlik. A manőveren összesen 6500 szövetséges katona vesz részt, köztük a Magyar Honvédség tagjai is.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×