eur:
391.67
usd:
359.35
bux:
72356.78
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom üzemeltette dél-ukrajnai atomerőmű (Pivdennoukrajinszka atomna elektrosztancija) a Mikolajivi területen fekvő Juzsnoukrajinszk város közelében 2023. augusztus 7-én. A Déli-Bug folyó partján épült erőműben három, egyenként 1000 megawatt beépített teljesítményű reaktorblokk üzemel. 2022-ben a dél-ukrajnai létesítmény szolgáltatta az ország áramtermelésének mintegy tíz százalékát. Ukrajna négy atomerőművéből jelenleg három állít elő energiát: a dél-ukrajnai mellett a hmelnickiji és a rivnei, mivel július végére biztonsági okból leállították a termelést az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai erőmű mind a hat blokkjában.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Aszódi Attila: nem nagyon lehet tudni, hogy ki és mit csinál most a zaporizzsjai erőműben

Az utolsó ukrán dolgozót is elküldték az orosz megszállók a zaporizzsjai atomerőműből, amelyet két éve foglaltak el. Az ukrán atomenergetikai vállalat szerint az oroszok nem tudják biztonságosan üzemeltetni a létesítményt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője az orosz elnökkel egyeztet.

2022 elején még kilencezren dolgoztak a zaporizzsjai erőműben, amelyet 2022. március 4-én elfoglalt az orosz hadsereg. A megszállók az elmúlt két évben oroszokra cserélték az ukrán dolgozókat, és mostanra egy sem maradt: az utolsó 360-at idén januárban és februárban küldték el. Az ukrán jogszabályoknak megfelelő engedéllyel nem rendelkező orosz személyzet nem tudja megbízhatóan üzemeltetni ezeket a reaktorokat. A közeli településekről olyanokat toboroztak, akik eddig csak távolról láttak atomerőművet – állítja az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom elnöke.

A zaporizzsjai erőmű jelenleg nem termel villamos energiát – kezdte helyzetértékelését az InfoRádió kérésére Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja. Mint elmondta, a Kahovka-gát felrobbantását követően a normál működéshez szükséges hűtővízellátás sem biztosított már, ezért nincs abban a helyzetben, hogy ténylegesen erőműként működtetni lehessen: a hat reaktorból öt hideg leállított állapotban van, egy pedig melegben, de nukleáris láncreakció abban sem működik – tette hozzá a szakértő.

A leállított állapotban lévő atomerőműnek is szüksége van villamos energiára, ilyenkor ezt kívülről kapja, négy 750 kilovoltos és hat 330 kilovoltos hálózati kapcsolata van is, csakhogy ennek a folyamatos fennállása nem mindig biztosított, többször volt üzemzavar. "Az elmúlt két hétben is volt egy alkalom, amikor egyetlen vezetékkel kapcsolódott csak a hálózathoz. Ez semmiképpen nem jó. Nagyon instabil az ukrán hálózat és a környéken zajló harci cselekmények sem kedveznek ebből a szempontból" – mondta Aszódi Attila, és hozzátette: jelenleg nem nagyon lehet tudni, hogy ki és mit csinál az erőműben.

"Nagyon furcsa ex lex állapot van, hiszen nyilván Ukrajna területén van a létesítmény, az oroszok ellenőrzik, orosz irányítás alá vonták, ugyanakkor, mivel Ukrajnában található, ezért valójában az ukrán nukleáris biztonsági hatóság felügyelete alá tartozna. Ebben a megosztott rendszerben meglehetősen nehéz érteni, hogy ki mit is csinál a létesítményben" – jelentette ki a szakértő.

Ukrán sajtóértesülések szerint Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója személyesen egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a zaporizzsjai atomerőmű további működtetéséről és a nukleáris biztonság szavatolásáról. Az ukránok szerint ugyanis az is nagy probléma, hogy hamarosan lejár a létesítmény reaktoraiban használt nukleáris üzemanyag szavatossága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×