eur:
395.08
usd:
367.91
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának elnöke a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás miniszterelnökké választotta Donald Tuskot, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnökét 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

Nagy bejelentést tett a lengyel politika nagy veteránja

Újból indul a pártelnöki tisztségért a jelenlegi fő lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) sokéves vezetője, Jaroslaw Kaczynski a jövőre esedékes tisztújító kongresszuson - ezt a politikus maga jelentette be a Sieci konzervatív hetilapban hétfőn megjelent interjúban.

A terjedelmes beszélgetésben Kaczynski arra is válaszolt, hogy látja-e jelenleg a pártján belüli konfliktusok kockázatát. A PiS ma egységesebb és erősebb, mint az ellenfelei gondolják - hangsúlyozta a pártelnök.

Utalva arra, hogy a tavaly októberi parlamenti választások nyomán az addig kormányzó PiS ellenzékbe került, Kaczynski elismerte: nehéz időszak vette kezdetét, amelyben a PiS táborának egységre, határozott vezetésre van szüksége, valamint arra, hogy "gyorsan ellentámadást indítson".

"Ezért

változtattam a politikai terveimen.

Korábban úgy gondoltam, hogy a 2025-ig tartó pártelnökség elegendő lesz" - mondta. "Ma világosan kijelentem: megpályázom a PiS pártelnöki tisztségét, és kérni fogom, hogy válasszanak meg a következő ciklusra" - tette hozzá.

Meggyőződését fejezte ki, hogy "még egy ideig hatékonyan dolgozhat", az ereje megvan hozzá, és politikai tervvel rendelkezik.

Mint magyarázta, azért beszél minderről őszintén, mert a PiS-en belül egyébként "olyan folyamatok indulhatnának el, amelyek nem használnának a pártnak".

"Emellett nem szeretném, hogy valaki a szememre vesse, szökevény vagyok, hogy otthagyom a pártot (...) amikor szembe kell szállni egy ilyen brutális ellenféllel" - fogalmazott az új kormány intézkedéseire és az éles belpolitikai konfliktusra utalva. "Maradok, tovább küzdünk" - szögezte le.

A 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2006-2007-ben miniszterelnök volt, 2020-2022 között, majd 2023 második felében pedig kormányfőhelyettes, Lengyelország egyik legbefolyásosabb politikusának számít. A PiS elnöki tisztét 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül, a posztra legutóbb 2021 júliusában választották újra. Akkor azt mondta, hogy ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal. Megbízatása négy évre szól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×