eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

Sokkoló hír Londonból: daganatos betegséget diagnosztizáltak a brit uralkodónál

III. Károlynál pár napja fedezték fel a daganatot,amikor jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt egy londoni kórházban kezelték.

A 75 éves brit uralkodó maga kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az egészségével kapcsolatos híreket, azért mert szerette volna elkerülni a pletykákat - írja a The Guardian. III. Károlyt nemrég jóindulatú prosztata megnagyobbodással kezelték a London Clinic kórházban és ekkor fedezték fel a daganatot.

A Buckingham palota közleményében azonban hangsúlyozták, hogy nem prosztatarákról van szó és a daganat jóindulatú. A király megszakította vidéki útját és visszatért a brit fővárosba, ahol járóbeteg ellátás keretében fogják kezelni. Ez utóbbi közlésnek különösen nagy az alkotmányossági jelentősége, mivel kiderül belőle, hogy a király nem vált cselekvésképtelenné. Így nincs szükség arra, hogy államfői feladatait régensi minőségben a közvetlen hozzátartozóiból álló államtanácsosi testület vegye át.

III. Károly közölte: nagyon bízik az orvosaiban és abban, hogy mielőbb visszatérhet a közéletbe. Az uralkodó egészségi állapotáról tájékoztatta három testvérét és két fiát.

Úgy tudni, az Egyesült Államokban élő Harry herceg napokon belül visszatér Londonba, hogy édesapja mellett lehessen.

A király egészen a legutóbbi időkig remek egészségnek örvendett. Ugyanakkor a daganatos betegségek nem ismeretlenek a brit királyi családban, hiszen III. Károly nagyapja, a néhai VI. György király, tüdőrákban hunyt el, 57 évesen. A brit uralkodó nagyanyjáról, a 102 esztendős korában, 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről pedig halála után derült ki, hogy 1966-ban, vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×