eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Esik Joe Biden népszerűségi indexe Donald Trumppal szemben

Rossz hír az újraválasztásra pályázó Joe Bidennek: az amerikai elnök tetszési indexe esett januárban. Az ok: honfitársai aggódnak a hajléktalan menedékkérők és a gazdaság állapota miatt.

40 százalék volt, de az új Reuters/Ipsos felmérés szerint már csak 38 százalék Joe Biden tetszési indexe. Az amerikai elnök 2021 nyara óta csak 50 százalék alatti népszerűségi mutatót képes produkálni.

A demokrata párt így aggódik, hogyan tud majd szembeszállni az idei elnökválasztáson Joe Biden - immár másodszor - valószínű kihívójával, Donald Trumppal.

Egy másik Reuters/Ipsos felmérés szerint Trump 6 százalékkal vezet Bidennel szemben.

Az összes válaszadó 17 százaléka a bevándorlást említette az egyik legsürgetőbb gondként. A táboruk jelentősen megugrott december óta, amikor még 11 százalékon álltak.

A republikánus választók körében egyértelműen ez a fő téma: 36 százalék említi, míg 29 százalék a gazdaság állapotát.

A Biden-kormányzat nem tudta visszaszorítani a mexikói határon át érkező menedékkérők megnövekedett hullámát, miközben a Donald Trump által feltüzelt kongresszusi republikánusok azzal fenyegetőznek, hogy megtorpedózzák a kétpárti megoldásokat - írta a Reuters.

Az összes amerikai választó számára ugyanakkor a gazdaság állapota a legégetőbb kérdés: a megkérdezettek 22 százaléka mondta ezt.

A Donald Trump által a média fősodrába sorolt MSNBC a helyzetre azt a magyarázatot adta, hogy Joe Biden alatt valójában

"hatalmas a szakadék aközött, ahogy a gazdaság teljesít és ahogy a választók látják".

A tavalyi növekedési adat szerint az amerikai gazdaság bővült a legjobban a világon, 2,5 százalékkal, messze megelőzve a második helyen álló Japánt és ez a prognózis 2024-re is.

Így a republikánusok valami más látványos témát keresnek, amivel fogást találhatnak rajta. És ez a bevándorlás témája - szól a magyarázat. "A progresszív értelmiség meg van győződve, hogy egy új gazdasági éra jött el" - szól erre a helyzetet pénzügyi szemszögből szemlélő MarketWatch válasza.

A kiadvány úgy látja: az amerikai polgárok a városaikban uralkodó helyzetre és a nehezen követhető külpolitikai lépésekre válaszolnak. San Francisco-ban és másutt például a hajléktalanság, a lopások és a drogfüggőség a probléma.

Emiatt immár 41 szövetségi államba több kaliforniai vándorol át, mint ahányan távoznak onnan a nyugati parti államba. Közben a szövetségi bevándorlási politika miatt tovább duzzad a hajléktalan migránsok tábora a nagyobb amerikai városokban.

Biden külpolitikája kaotikus "mert nem oldotta meg az alapvető ellentmondásokat a Trumptól és Obamától megörökölt célok és a lehetőségek között"

- írja a MarketWatch.

Az elnök nem képes önmérsékletre kényszeríteni Izraelt, pedig a Gázában bevetett hadianyag egyharmadát amerikai támogatásból kapják. Irán esetében pedig nem működött a "békítő megközelítés" és Teherán tovább fogja pénzelni az Izraelt és a vörös tengeri hajózást fenyegető erőket.

A 2024-es elnökválasztás népszavazás lesz Joe Bidenről és sok kiábrándult választó Donald Trump felé fordul - teszi hozzá a kiadvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×