eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sz-300 orosz légvédelmi- rakétarendszer. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Joe Biden kicselezte a kongresszust – folytatódhat Ukrajna felfegyverzése

Az elnök kihasználta, hogy az amerikai törvények lehetővé teszik a NATO-szövetségesek megajándékozását az USA-ban feleslegessé vált hadianyaggal.

Ezúttal Görögország kaphat ingyen jelentős mennyiségű, feleslegessé vált fegyvert, amelyért cserébe Athén a saját készleteiből küld majd hadfelszerelést Ukrajnába. Az athéni Kathimerini újság írta meg először, hogy az USA három Protector osztályú őrhajót, két C-130H szállítórepülőt, hatvan M2 Bradley lövészpáncélost, valamint repülőgép-hajtóműveket, illetve teherautókat ajándékozna a görög haderőnek.

A Forbes amerikai magazin szerint Washington ezért cserébe azt várja, hogy a görögök a náluk már felesleges exszovjet, illetve nyugati gyártmányú eszközök egy részét adják át az ukránoknak. Az amerikai lap úgy tudja, hogy elsősorban az egykori Szovjetunióból származ, Sz-300-as, valamint Osza és Tor légvédelmi rendszerekről, továbbá Zu-23-2 légelhárító gépágyúkról, illetve amerikai gyártású, Hawk légoltalmi rakétákról lenne szó.

Orosz gyártmányú Tor-M1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer. A görög haderő 21 darab ilyennel és 38 darab, hasonló kategóriájú, 9K33 Osza komplexummal rendelkezik. Forrás: Wikipédia
Orosz gyártmányú Tor-M1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer. A görög haderő 21 darab ilyennel és 38 darab, hasonló kategóriájú, 9K33 Osza komplexummal rendelkezik. Forrás: Wikipédia

Természetesen a fegyverekhez tartozó lőszerek és tartalékrakéták is részét képeznék az ukrajnai szállítmányoknak. Athénban máris közölték, hogy a politikai és katonai vezetés már meghozta a szükséges intézkedéseket, és a segélycsomag hamarosan útnak indul.

Azzal, hogy Joe Biden kihasználja az úgynevezett EDA (excess defense articles) nyújtotta lehetőségeket, ügyesen kicselezi a washingtoni Kongresszus republikánus képviselőit, akik már negyedik hónapja nem hajlandók megszavazni az Ukrajna további katonai segélyezését lehetővé tevő törvényeket.

A Kijev támogatása mellett elkötelezett Biden-adminisztráció azt is kilátásba helyezte, hogy Athén még akár 200 millió dolláros pénzügyi támogatást is kaphat további amerikai fegyverek vásárlásához. Görögország 40 darab, ultramodern F-35-ös vadászbombázót akar beszerezni, amelyek ára több mint nyolc és fél milliárd dollár. Ebből eddig csak hatvanmilliót fizetett volna az USA kormánya.

Lockheed Martin F-35 Lightning II. vadászbombázó. Ebből az ötödik generációs harci gépből szeretne 40 darabot hadrendbe állítani Görögország. Forrás: Wikipédia
Lockheed Martin F-35 Lightning II. vadászbombázó. Ebből az ötödik generációs harci gépből szeretne 40 darabot hadrendbe állítani Görögország. Forrás: Wikipédia

A Forbes ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy az Egyesült Államok nagyon ügyel a görögök és a törökök közti katonai egyensúly fenntartására. Ezért már hosszú ideje mindig nagyjából azonos időben és egyenlő mennyiségben szállít fegyvereket a két, egymással történelmi vitában álló országnak.

A görögöknek szánt adomány bejelentése előtt nem sokkal Washingtonban közölték, hogy a törökök 23 milliárd dollár értékben vásárolhatnak 40 darab új építésű F-16-os harci gépet és további 79 darab, régebbi gyártású gép korszerűsítéséhez alkatrészeket. A Biden-kormányzat korábban azért halogatta a török vásárlás engedélyezését, mert Ankara blokkolta Svédország NATO-csatlakozását. Miután a török parlament a múlt héten jóváhagyta a svédek belépését, Washington is rábólintott a vadászbombázók beszerzésére.

Címképünkön egy Sz-300-as légvédelmi-rakétarendszer indítójárműve.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×