eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakiv Liasenko

Baj van a hadkötelezettséggel Ukrajnában? – a szakértő válaszol

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek Volodimir Zelenszkij. A törvénymódosítás révén az agresszor Oroszország polgárainak kivételével világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az állampolgárságot. Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját kérdeztük.

„A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna” – szögezte le az ukrán elnök egy, a hét elején a közösségi médiában közzétett üzenetében. A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot. (Kijev jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.)

Mindez nem azt jelenti, hogy feltétlen baj lenne a hadkötelezettséggel Ukrajnában – mondta Bendarzsevszkij Anton az InfoRádióban, jelezve, hogy a külföldi harcosok száma – becslések szerint – néhány ezer főre rúg, és nem gondolná, hogy egy ilyen törvény kellene ahhoz, hogy még többeket vonzanak a hadseregbe. A posztszovjet térség szakértője úgy véli, a reformra évtizedek óta szüksége lenne Ukrajnának, eddig ugyanis a kettős állampolgárság „szürke zónájában mozgott” az ország. „Hivatalosan nem volt megengedett, mégis sokan éltek vele, miközben az ukrán diaszpóra hagyományosan magas számot képvisel külföldön” – magyarázta Bendarzsevszkij Anton.

A törvénymódosítás tartalmaz egy kitételt, amely megkönnyítené az „utat” a háborúban részt vevő külföldiek számára (is), de az Oeconomus igazgatója megjegyezte, hogy a külföldi katonák legnagyobb hányadát fehéroroszok és grúzok adják, akik külön századokat alkotnak. Az ő számuk néhány száz főre tehető külön-külön.

"A módosítás feltehetően az ő beilleszkedésüket is előmozdíthatja, de elsődlegesen a külföldön élő ukrán diaszpóra megsegítését célozhatja"

– tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

Bár a javaslat akár Oroszország állampolgáraira is vonatkozhatna, az ukrán elnök kijelentette, hogy a kettős állampolgárság megadását előirányzó törvény minden más külföldi állampolgársággal kompatibilis lesz, ez alól az agresszor kivétel lesz. Magyarán, a rendelet elvileg kizárja, hogy valaki orosz és ukrán állampolgársággal rendelkezzen.

A szakértő kérdésre válaszolva azt is közölte, arra vonatkozó hiteles adat nincs, hogy a hadra fogható ukrán férfiak mekkora hányadát mobilizálták a frontra, ez ugyanis államtitok részét képezi. Hozzátette, hogy a mobilizálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a frontra küldik az adott személyt. Az új mobilizációs törvény – amit december végén nyújtottak be az ukrán parlamentnek, majd nagy viták közepette végül nem ment át, még mindig tárgyalás alatt van – úgy tervezi a rotációt megoldani, hogy még több embert hívnának be szolgálatra, többek között nőket, akik ők elfoglalhatnák a katonai adminisztrációban dolgozó férfi katonák helyét, így azok a frontra mehetnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×