eur:
392.66
usd:
362.58
bux:
72160.29
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
ZU–23–2 gépágyú. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ukrajnai rakétavadászat hatvanéves technikával

Még a legmodernebb haditechnikával szemben is hatásos lehet egy ősrégi fegyver, különösen, ha szerencsés kezű katonák kezelik.

Azért az egyáltalán nem mindennapi, hogy egy alacsonyan száguldó cirkálórakétát ilyen nagypapa korú fegyverrel lőjenek le. Márpedig a videón szereplő ZU-23-2 légvédelmi gépágyút a múlt század ötvenes éveinek végén tervezték, és 1960-ban állt rendszerbe a szovjet hadseregben. Annak idején a Magyar Néphadseregben is használták, ahol a nagy tűzgyorsasága (percenként 2000 lövés) miatt a "szaporapuska" becenevet kapta.

A szovjet hadiipar egyik sikerterméke volt, amelyet a világ szinte valamennyi válságövezetébe exportáltak, és sok helyen még ma is használják. Eredetileg egy kétkerekű, kicsi vontatmányra szerelték és menethelyzetből alig fél perc alatt lehetett tűzkésszé tenni. Idővel megjelentek a helyben barkácsolt változatai, amelyeket terepjáró teherautók platójára szereltek vagy lánctalpas járművek hátára applikáltak.

BTR–ZD légvédelmi deszantjármű, a tetejére erősített ZU–23–2 gépágyúval. Forrás: Wikipédia
BTR–ZD légvédelmi deszantjármű, a tetejére erősített ZU–23–2 gépágyúval. Forrás: Wikipédia

Végtelenül egyszerű, igénytelen fegyver, amelynek a kezelését is gyorsan el lehet sajátítani. Gyárilag csak egy primitív célzó eszköz jár hozzá, amit idővel korszerűbbekre is cserélhettek az egyes felhasználók.

Persze nemcsak alacsonyan repülő légi célok, hanem akár gyengébben páncélozott harcjárművek vagy erődítések ellen is használják a ZU-23-2-t. Az ukrán hadsereg ugyancsak széleskörűen alkalmazza, az alábbi videón éppen eredeti szerepében, mint légvédelmi gépágyút használják.

A katonák felett elszáguldó orosz cirkálórakétát a felvétel szerint sikerült megsemmisíteni, de ezt egyáltalán nem lehet általánosnak nevezni. Ehhez a győzelemhez jókora adag szerencse is kellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×