eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Füst száll a magasba izraeli rajtaütés közben a ciszjordániai Túl-Karm közelében lévő Nur al-Samszban 2024. január 4-én. Palesztin források szerint a két napja kezdődött művelet során 17-en megsebesültek és több, mint száz embert vettek őrizetbe. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Resperger István az Arénában: az izraeli háború a titkosszolgálatok egyik legnagyobb fiaskója

A titkosszolgálatok hibái miatt érhette meglepetésként Izraelt a Hamász tavaly október 7-i támadása – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Resperger István ezredes. Szerinte a szolgálatok egyszerűen nem vették komolyan a támadásra utaló jeleket.

Miután egyre több információ lát napvilágot, kijelenthető, hogy az október 7-i Hamász-akció a Moszad egyik legnagyobb fiaskója, hogy egy ilyen típusú támadásról nem tudott előre tájékoztatással szolgálni a politikai vezetésnek – fogalmazott Resperger István, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Arra a felvetésre, hogy bizonyos verziók szerint a Moszad ugyan jelentette, de ezt a politikai vezetés nem vette komolyan, azt mondta, „nyilván jelentett, hiszen a titkosszolgálatok naponta írnak beszámolókat, más kérdés, hogy ezeket ki és mennyire veszi komolyan. Olyanokról is hallani, hogy Benjamin Netanjahu izraeli elnöknek ez pont jókor jött, mert ezáltal egybekovácsolhatta a nemzetet, elterelve a figyelmet a belpolitikai problémákról az igazságügyi reform kapcsán – jegyezte meg.

Az ezredes inkább úgy véli, hogy miután az izraeli titkosszolgálatoknál is úgynevezett vetélkedő szolgálatok vannak – Moszad, Aman (katonai hírszerzés) és a Sin Bét (belbiztonsági szolgálat) –, amelyeknek bizonyosan voltak információik, csak épp senki nem rakta össze ezt egy egységes egésszé, hogy mi várható.

Pedig nagyon jól látható a feldolgozott anyagokból, amit azóta már közzétettek az Izraeli Védelmi Erők honlapján, hogy mennyire megszervezte ezt iráni segítséggel a Hamász – tette hozzá a szakértő. „A motoros, gépjárműves és gyalogos egységeket jól betanítva, katonai rendben, 20 méteres távközökkel küldték be az izraeli területekre, kijátszva a különböző védelmi rendszereket. Hogy hogyan játszották ki azt a 65 kilométeres falat, ami elvileg mindent érzékel.” Hozzátette, hogy a különböző határőregységektől is érkeztek figyelmeztetések, csak ezeket nem vették komolyan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×