eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén.
Nyitókép: Mihail Klimentyev

Vlagyimir Putyin: Ukrajna megsemmisült, Oroszország a Nyugat ellen harcol

Az orosz elnök egy Moszkva környéki katonai kórházban az egyik sebesültnek válaszolva közölte, hogy nem Ukrajna az igazi ellenség, hanem a Nyugat.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország a Nyugat legyőzésért harcol Ukrajnában. Az orosz elnök azt is mondta: a valódi baj nem az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatással van, hanem azzal, hogy a Nyugat Oroszország „ellensége”.

Az amerikai Institute for the Study of the War (ISW) kutatóintézet szerint Putyin még hozzátette: valójában nem is Ukrajna Oroszország ellensége, hanem azok a nyugati szereplők, akik „le akarják rombolni az orosz államiságot és ezért stratégiai vereséget akarnak mérni a csatatéren az oroszokra”. Közölte, hogy Oroszország egzisztenciális háborút vív a Nyugat ellen Ukrajnában, mert a nyugati elit öt részre akarja bontani az országot, és ezt Ukrajna felhasználásával próbálja megtenni. Az orosz elnök azonban emlékeztetett rá, hogy a frontvonalak változnak, és Oroszország az ukrajnai harctéren "gyorsan el fog bánni a Nyugattal”.

Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy Ukrajna már „teljesen megsemmisült”,

„semmi sem maradt” az országból, és „csak segélyszállítmányokból létezik”. Megjegyezte: a nyugati retorika a közelmúltban arra koncentrált, hogyan lehet „gyorsan véget vetni a konfliktusnak”. Arról beszélt, hogy ő is véget akar vetni az orosz–nyugati konfliktusnak, de ez csak a Kreml feltételeivel lehetséges, és hangsúlyozta: Oroszország nem adja fel pozícióit. Mivel Putyin nem tekinti Ukrajnát független államnak, ezért az ISW szakértői úgy látják, hogy nem is Kijevvel, hanem inkább a Nyugattal akarna a békéről egyezkedni.

A washingtoni kutatók azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy Putyin érvelése csak a helyzet félremagyarázása. Az orosz elnök megpróbálja feledtetni, hogy igazából Oroszország támadta meg Ukrajnát és az invázió eredeti célja az ukrán államiság teljes eltörlése volt. Ehelyett most azt akarja elhitetni, hogy a háború az oroszok Nyugattal folytatott élet-halál harca. Az ISW-nek az a véleménye: az efféle a magyarázkodásnak az lehet valódi célja, hogy Putyin orosz győzelemként állíthassa be még azt is, ha csökkenne a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×