eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A 2020. május 10-én közreadott képen Jens Lehmann német labdarúgókapus, a német labdarúgó-válogatott korábbi első számú kapusa a német Sport Bild díjátadó ünnepségén Hamburgban 2019. augusztus 19-én. Jürgen Klinsmann távozását követően Lehmann veszi át a helyét a berlini Hertha BSC futballklub felügyelőbizottságában.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Láncfűrészes akciója miatt súlyos büntetés vár a legendás német kapusra

Jens Lehmann már játékoskorában sem volt problémamentes ember, de most jutott el a mélypontra.

Nem fér kétség ahhoz, hogy az egykori kiváló kapus örökre beírta nevét a német labdarúgás történetébe. Jens Lehmann a 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság egyik főszereplője volt. Parádés teljesítményének volt köszönhető, hogy a német válogatott Argentína ellen a hosszabbítás utáni tizenegyespárbajban harcolta ki a legjobb négy közé jutást, és végül a harmadik helyen végzett. A világbajnokságra a labdarúgás rajongói ma is a "nyári meseként" (Sommermärchen), Lehmannra pedig mesehősként emlékeznek.

Ugyanez a Lehmann ma, immár 54 évesen bíróság előtt áll, több feltételezett bűncselekmény gyanúsítottjaként. Pere a starnbergi kerületi bíróság előtt kezdődött meg.

A vád birtokháborítás, illetve vagyoni kár okozása.

Ez azonban csak egy része azoknak az állítólagos jogsértéseknek, amelyeket felrónak neki. Az ügyész szerint korábban durván sértegetett egy rendőrnőt, aki járművezetői engedélyét igyekezett elkobozni, továbbá csalással is vádolják, amit a hatóságok szerint egy parkolóházban követett el.

Birtokháborítási ügye 2022 júliusában történt. A vád szerint a korábbi kapuvédő akkori szomszédja telkét igyekezett sajátos módon "védeni", amikor annak kertjébe bejutva láncfűrésszel próbálta eltávolítani az ottani garázs tetőgerendáját. Mindezt az ügyész szerint állítólag azért tette, mert a garázstető elzárta a kilátást saját házából a festői Starnberger-tóra.

Ezzel még nem elégedett meg, és egy fiatal nyírfát is "eltávolított". Sőt, a fűrészt még arra is felhasználta, hogy átvágott egy ottani kábelt, amely a telket védő kamerát üzemeltette. Arra azonban nem gondolt, hogy a kamera akkumulátorokkal is működik.

Az ügyész a láncfűrészes garázdálkodás mellett felrótta Jens Lehmannak azt is, hogy finoman szólva elmebetegnek nevezte korábban azt a rendőrnőt, aki jogosítványát akarta lefoglalni. Sőt az állítólagos "bűnlajstromban" szerepelt az is, hogy egy parkolóházban elmulasztotta fizetési kötelezettségeit.

Lehmann igyekezett cáfolni az ügyész által felsorolt vádpontokat. A láncfűrészes incidenssel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a szomszéddal egyeztetve csak a sövényt akarta megnyírni, amúgy pedig régóta jó barátságban voltak. Ráadásul nem is láncfűrész, hanem csak egy motoros fűrész volt nála.

A rendőrségi üggyel kapcsolatban cáfolta, hogy a hatósági alkalmazott szellemi képességeit vonta volna kétségbe. Annyit azonban elismert, hogy "nem szépen" viselkedett. Azt állította, hogy alaptalan gyanúsítgatások áldozata, amelyekkel a hatóságok valójában egyfajta "karaktergyilkosságot" hajtanak végre, ezzel pedig súlyos károkat okoznak magánéletének, továbbá jövőbeni munkavállalási esélyeinek is. Ez utóbbi különösen elkeserítőnek tűnhet annak fényében, hogy Lehmann a bíróság előtt "munkanélküli kapuvédőnek" nevezte magát

Utolsó állásában a Hertha BSC felügyelőbizottságának tagjaként éppen azt a Jürgen Klinsmannt váltotta, aki a 2006-os világbajnokság idején a válogatott szövetségi kapitánya volt. 2021 májusában a klub azonnali hatállyal szerződést bontott vele. Nyilvánosságra került ugyanis egy WhatsApp-üzenete, amelyben a nigériai származású, tizenkétszeres német válogatott Dennis Aogót, a Sky csatorna akkori munkatársát a csatorna „kvótanégerének” nevezte. Ezért a nyilvánosság előtt bocsánatot kért ugyan, ez azonban helyzetén már nem változtatott.

A krónikák szerint a 2006-os világbajnokság előtt meglehetős vihart kavart, hogy Klinsmann nem a Bayern München hasonlóan híres és a szakértők szerint még nagyobb tudású tudású kapusát, Oliver Kahnt, hanem Lehmannt jelölte a válogatott első számú kapuvédőjének. Kettejük kapcsolata híresen rossz, sőt nagyon rossz volt, mégis emlékezetes marad az a jelenet, amelynek során az argentinok elleni tizenegyespárbaj előtt Lehmannt az örök rivális Kahn átölelve igyekezett bátorítani.

A 61-szeres német válogatott Lehmann kétségtelen tudása mellett ugyanakkor híres volt agresszív magatartásról, a későbbiekben pedig rasszista kijelentéseiről. Emlékezetes marad az is, amikor egy alkalommal a válogatott mérkőzésén a kapu mögött játék közben végezte "kisdolgát".

Aktív pályafutása alatt az FC Schalke 04, a Borussia Dortmund, majd az Arsenal hálóját őrizte, a 2006-ban a londoni klub kapuvédője volt.

A bírósági ítélet december 22-én várható, és aligha könnyíti az egykori híresség további életútját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×