eur:
394.8
usd:
368.38
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Boris Johnson volt brit miniszterelnök képe egy londoni plakáton 2023. december 6-án.  A koronavírus-járvány kezelését vizsgáló bizottság ezen a napon hallgatja meg a volt kormányfőt. A feliratok jelentése: a holttestek tényleg magasra halmozódtak - 232 837 Covid okozta halál - a leckéket meg kell tanulni. A feliratok egy Johnsonnak tulajdonított kijelentésre - hadd halmozódjanak magasra a holttestek - utalnak, amelyet állítólag a kijárási korlátozások újbóli bevezetésének felvetésére válaszul mondott.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Boris Johnson megkövette a járványban elhunytakat a meghallgatásán

Őszinte sajnálatát fejezte ki szerdán Boris Johnson volt brit miniszterelnök a koronavírus-járványban meghaltak miatt az Egyesült Királyság járványügyi bizottsága meghallgatásán.

„El szeretném mondani, hogy megértem az áldozatok és családjaik érzéseit, és mély sajnálatomat szeretném kifejezni a fájdalmak, a veszteségek és a szenvedés miatt” – fogalmazott Johnson a várhatóan két napon át tartó meghallgatás első napján.

A miniszterelnöki pozíciót 2019-től 2022-ig betöltő Johnson azt követően mondott le, hogy botrány robbant ki az ő és más kormánytisztségviselők részvételével 2020-ban a Downing Streeten tartott partik miatt, melyek idején az ország nagy részén szigorú korlátozások voltak volt érvényben.

A bizottság már több, Johnsont bíráló tanúvallomást hallott; köztük olyanokat, melyekben a tanúk szerint a miniszterelnök kormánya tehetetlenségét emlegette a járvány idején.

Az egyik tanúvallomás szerint

Johnson egy alkalommal megkérdezte, hogy el tudja-e pusztítani a vírusokat, ha hajszárítóval fúj be az orrába,

az áldozatok családjai pedig a meghallgatáson ama kijelentésével is szembesíteni akarták, mely szerint egy második karanténnál még a magas halálozási arány is elviselhetőbb.

Helyszíni beszámolók szerint a meghallgatás alatt a családtagok a járványban elhunyt szeretteik képét emelték a magasba, egy tiltakozót pedig kikísértek a teremből.

A járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó vizsgálat október végén tartott ülésén Johnson ama megjegyzését is nyilvánosságra hozták, mely szerint

a járvánnyal „a természet a maga módján intézkedett az idősek sorsáról”.

A nyáron kezdődött vizsgálat, amelynek elnöke Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája, várhatóan 2026-ig tart, és több különálló részből - hivatalos elnevezéssel modulból - áll.

A koronavírusnak több mint 232 ezer halálos áldozata és többmillió regisztrált fertőzöttje volt az Egyesült Királyságban.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×