eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Egyeztetni hívták Franciaországba Orbán Viktort - megvan, mikor lesz a tárgyalás

Egyes diplomaták bíznak abban, hogy a magyar miniszterelnök álláspontja tárgyalóképes - azt is elmondták, miért gondolják így. Lapértesülés szerint ezért döntött a meghívás mellett Emmanuel Macron. Már megvan a tárgyalás időpontja is.

A francia elnök Franciaországba hívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a jövő heti EU-csúcsról tárgyaljanak, írja a Politico hírlevele alapján a 24.hu. Emmanuel Macron szerint van esély arra, hogy ne legyen magyar "vétó" az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások és az országnak adott uniós támogatás ügyében.

Egy vezető diplomata azt mondta a lapnak, hogy Orbán csak a tétet emeli, hogy több uniós forráshoz tudjon hozzájutni. "Tisztán taktikai, ezért van bennünk valamennyi optimizmus, hogy meg tudunk állapodni" – mondta. A többi ország diplomatái megosztottak a brüsszeli portál értesülései szerint. Van olyan is, aki szerint Orbán Viktor addig emeli a tétet, hogy lassan nagyon nehéz lesz visszalépnie a fenyegetésektől.

A párizsi meghívás tényét később a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette a vg.hu-nak, közölve, hogy

a tárgyalásra csütörtökön kerülhet sor.

A részleteken a francia elnöki hivatal dolgozik.

Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn levélben is megírta kérését Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy a december 14-15-én tartandó EU-csúcson ne legyen téma Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdése, hiszen a kérdésben nem lehet egységes döntést hozni, egyebek között azért, mert előtte nem volt lehetőség megvitatni azt.

A hirado.hu emlékeztet: a jövő heti csúcstalálkozó napirendjének kidolgozása jelenleg is zajlik, és jó esély van arra, hogy a listán szerepelni fog az Ukrajnával és Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozattervezet is.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, előre lehet látni, hogy a témában nem lesz egyetértés, és akkor megbomlik az európai egység.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×