eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Amerikai fordulat Ukrajnában: érdekes üzenet jelent meg

Az Egyesült Államok NATO-képviselete már nem az ukrajnai békéről írt, hanem az igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeiről.

Váratlan hangnemű, furcsának mondható posztot rakott ki az X-re az Egyesült Államok NATO-képviselete. Arról írnak, hogy Amerika most azért támogatja Ukrajnát, hogy „a lehető legerősebb helyzetben legyenek, ha eljön az idő a tárgyalásra,” emellett pedig természetesen az ukrán katonák elszánt teljesítményét méltatják – vette észre a Portfolio.

"Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük egy igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeit” – áll a bejegyzésben, miközben a misszió képviselői egyáltalán nem említik Ukrajna Oroszország felett aratott katonai győzelmét mint lehetőséget. Az Egyesült Államok, számos más NATO-országgal együtt rendszeresen azt hangoztatja: többek közt azért támogatják Ukrajnát, hogy az ország vissza tudja állítani teljes területi integritását és ki tudja űzni az orosz hadsereget területéről – most erre a poszt egyáltalán nem reflektált.

Ukrajnában úgy értékelik, hogy Washington már területi engedményeket akarna tenni Oroszországnak, lemondva a megszállt területek egy részéről. Többen hangsúlyozzák: teljesen mindegy, milyen alku születik Oroszországgal, szerintük Moszkva azt úgysem tartja majd be.

A kritikus hangok nyomán a NATO-képviselet közölte: "Kitartunk az Ukrajna melletti elköteleződésünk kapcsán. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk be Oroszország arcátlan és erőszakos területfoglalási kísérletének. Nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges.”

A kommunikációváltás teljesen tudatos lehet Amerika részéről: a nyári ukrán offenzíva hatására a NATO vezetésében elkezdtek többen kételkedni azzal kapcsolatosan, hogy Ukrajna megnyerheti-e a háborút Oroszországgal szemben. Pár hete maga Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is arról írt, hogy patthelyzethez jutott a konfliktus.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×