eur:
397.2
usd:
356.63
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pixabay

Először ültettek át sikeresen szemet, hatalmas előrelépés ez

Ugyan a beteg nem lát az új szemével, de nem is ez volt a beavatkozás célja.

Amerikai sebészek sikerrel hajtották végre egy teljes szemgolyó beültetését, amire korábban még nem volt példa – írja a HVG a Reuters híradása alapján. A 46 éves Aaron Jamesen még májusban végezték el a beültetést, melyre azt követően került sor, hogy a férfi arcának bal oldala munka közben súlyosan károsodott egy nagyfeszültségű balesetet során, ami érintette a bal szemét is.

A súlyos sérülések miatt az orvosok először egy részleges arcátültetést terveztek, ennek részeként döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak a teljes szembeültetéssel. A NYU Langone Health sebészcsapata által elvégzett, 21 órás beavatkozás hat hónap múltán már sikeresnek mondható: jól működik a beültetett szemgolyó érhálózata, és a retina is ígéretesnek látszik.

Maga a puszta tény is, hogy transzplantáltunk egy szemet, óriási előrelépés. Ez olyasmi, amiről már évszázadok óta gondolkodnak, ellenben még sosem vitték végbe

- hangsúlyozta az orvosi bravúr jelentőségét Eduardo Rodriguez, a csapat vezetője. Hozzátette, nagyszerű lenne, ha a látás is helyreállna, de egyelőre csak a sikeres operáció volt a cél.

Aaron James tudatában volt annak, hogy a beavatkozás nem fogja visszaadni a látását. Azért is ment bele a műtétbe, mert az ebből nyert tapasztalatok mentén ezzel is segítheti a következő beteget – aki már akár láthat is – írja a portál. Ez egyébként még az ő esetében sem teljességgel kizárt.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×