eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

"Az izraeli titkosszolgálattól hívom. Bombázni fogjuk a környéket, ahol él. Két órája van"

Egy gázai fogorvos a BBC-nek mesélte el, hogy miként figyelmeztette az izraeli hadsereg a közelgő bombázásra.

Mahmud Sahin telefonja október 19-én reggel fél hétkor csörrent meg. "Az izraeli titkosszolgálattól hívom. Bombázni fogjuk a környéket, ahol él. Két órája van, hogy értesítse a szomszédait és elmeneküljenek" - emlékezett a gázai fogorvos a BBC-nek nyilatkozva. A város egyik konszolidált, jobb módú családok által lakott negyedében, al-Zahrában élt a feleségével és öt gyerekével. A ház harmadik emeltén, egy háromszobás lakásban laktak és bár hallották a robbanásokat, a háború addig elkerülte őket.

A telefonáló kifogástalanul beszélt arabul és szenvtelen hangon adta az utasításokat. Mahmud Sahin azonban először arra gyanakodott, hogy valami vaskos tréfa áldozata. Ezért azt kérte a vonal másik végén lévőtől, hogyha tényleg az, akinek mondja magát, akkor adjon le egy jelző lövést. A következő pillanatban már csattant is a semmiből a figyelmeztetés. A palesztin fogorvos biztos lehetett benne, hogy a telefonáló nem viccel.

"Megpróbáltam időt nyerni, ezért folyamatosan beszéltem vele. Kértem, hogy ne bombázzon, hiszen nincs a környéken semmilyen katonai létesítmény." De az izraeli közölte vele, hogy van ott valami, amiről Mahud nem tud, de az izraeliek igen, azt kell megsemmisíteni, erre kaptak parancsot. Így hát a palesztin fogorvos torkaszakadtából ordítozni kezdett és igyekezett a szomszédait kiterelni a házakból. Aztán amikor elmondta, hogy már mindenki az utcán van

hatalmas robbanás rázta meg a környéket és az egyik társasház összeomlott, a hívás pedig megszakadt.

Aznap este észrevette, hogy percekkel korábban volt egy nem fogadott hívása. Kétségbe esett, mert attól félt, hogy megint az izraeli hadsereg kereste. A telefon pár perccel később újból csengett. Jól gondolta, ezúttal is az izraeli titkosszolgálat jelentkezett. Most egy magát Daudnak nevező férfival beszélt, aki megdicsérte, amiért reggel olyan ügyesen figyelmeztette a szomszédait és közölte, hogy újabb épületeket fognak lerombolni. Azért, hogy a kilétével kapcsolatos kétségeket eloszlassa, a hívó a fogorvos magánéletéről és a gyerekiről olyan részleteket közölt, amiket csak a legjobb barátai ismerhettek.

Mahmud most is igyekezett időt nyerni, az izraeli hívó pedig azt mondta: majd akkor bombáznak, ha engedélyt ad rá.

"Én nem adok magának semmiféle engedélyt a bombázásra! Csak azt szeretném, ha senki sem halna, vagy sérülne meg" - emlékezett vissza a telefonbeszélgetésre.

A házak kiürítése azonban az éjszaka közepén egyáltalán nem ment olyan simán, mint reggel. Hatalmas káosz tört ki, amiben emberek kiabáltak a rokonaikat keresve és gyerekek sikoltoztak a szüleik után.

"Kérdeztem az izraelit - mesélte a BBC-nek Mahmud -, hogy hova küldjem az emberek, hol lesznek biztonságban?" A telefonáló olyan pontos útba igazítást adott, mintha csak ott lenne a helyszínen. Végül a közeli egyetem épületében zsúfolódtak össze a környék lakói. Amikor a fogorvos közölte, hogy sikerült mindenkit biztonságba helyezni, már zuhogtak is a bombák. Akkor éjjel egy egész lakótömböt döntöttek romba az izraeliek. Huszonkét ház semmisült meg, de áldozatok nem voltak.

Mahmud háza ugyan nem kapott találatot, de a közeli robbanások eléggé megrongálták. Már nem tértek vissza, hanem a Gázai övezet egy másik részén, az egyik barátja házában húzták meg magukat. Mint mondta: 15 év munkája, a rendelője, az otthona veszett oda, de fő, hogy az egész családja életben van.

"Az anyagiak nem számítanak, hiszen most bármelyik pillanatban meghalhatunk. Nem is gondolunk semmi másra."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×