eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadművelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Ezrek tüntettek a palesztinok mellett Németországban

Ezrek tüntettek a palesztinok mellett Németországban, elsősorban a nyugati városokban és a fővárosban, Berlinben.

Düsseldorfban megközelítőleg 17 ezren vettek részt a palesztinokkal való szolidaritás jegyében szervezett tüntetésen.

A rendőrség szerint a rendvédelmi erőknek csak szórványos esetekben kellett beavatkozni. Egy rendőrségi szóvivő a megmozdulást később általában békésnek minősítette.

Münsterben négyszázan vonultak fel az utcákon a palesztinok jogait támogatva, a rendőrség szerint a menet többnyire békés volt. Két tüntetőt őrizetbe vettek.

A rendőrség tíz megmozdulást betiltott, mert a tüntetések résztvevői Izrael-ellenes poszterekkel vonultak fel és gyűlöletkeltésre alkalmas röplapokat osztogattak.

Berlinben a rendőrség közlése szerint 8500-an vettek részt egy nagygyűlésen szombat este. Tüntetők "Állítsátok meg a gázai népirtást" feliratú transzparensekkel vonultak az Alexanderplatzra.

A rendőrség több tüntetőt előállított. A rendőrség szerint tilosak az antiszemita, Izrael-ellenes, valamint az erőszakot és a terrort dicsőítő megnyilvánulások.

A Bild am Sonntag című lap értesülései szerint a berlini tüntetéseken 59 embert állítottak elő a tüntetés szabályainak megsértése miatt.

Egy rendőrségi szóvivő szerint az egyik palesztinpárti tüntetésen Berlinben feltehetően fizikailag bántalmaztak egy újságírót. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa előzőleg elítélte a palesztinbarát tüntetéseken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és követelte az elkövetők megbüntetését. Aiman Mazyek, a tanács elnöke, aki szerint egyértelmű antiszemita jogsértések történtek, az elkövetők felelősségre vonását követelte.

Essenben a rendőrség nyomozást indított, miután egy péntek esti felvonuláson a résztvevők arab nyelvű iszlamista jelszavakkal díszített fekete zászlókkal vonultak fel, az egyik ilyen jelszó kalifátus létrehozására szólított fel. A megmozduláson becslések szerint háromezren vettek részt.

Robert Habeck német alkancellár, a Zöld Párt rajna-vidék-pfalzi gyűlésén készült videófelvételen kijelentette, hogy a "Hamászt meg kell semmisíteni, mert megsemmisíti a közel-keleti békefolyamatot".

"A palesztinoknak joguk van a saját államukhoz"- mondta Robert Habeck, aki szerint a kétállami megoldás a politikai válasz a konfliktusra, a Hamásznak azonban soha nem állt érdekében egy ilyen megoldás.

A német politikus szerint a palesztin iszlamista szervezet nem azért harcol, hogy a palesztin lakosságnak saját állama legyen, hanem magáért a háborúért. A háborút akarja fokozni és el akarja pusztítani Izraelt, ami természetesen sosem fog bekövetkezni, de mérhetetlen szenvedéseket okoz a saját lakosságának - mondta.

Habeck szerint Izraelnek joga van fellépni a Hamásszal szemben, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot és minimálisra kell csökkentenie a polgári veszteségeket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×