eur:
394.64
usd:
365.88
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Először lesz magyar irányítója az EU bosznia-hercegovinai műveletének

Először irányítja majd magyar tábornok az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót. A posztot 2024 januárjától egy éven át betöltő Sticz László az M1 HadERŐ című műsorában azt mondta: Magyarország biztonsági helyzetére is befolyással van az, ami a Nyugat-Balkánon történik.

A vezérőrnagy utalt arra: a magyar védelem- és biztonságpolitikai alapelvek rögzítik, hogy Magyarország biztonsága a környező országok biztonsági helyzetétől függ.

A Nyugat-Balkánnak, beleértve Koszovót és Bosznia-Hercegovinát is, jelenleg olyan markánsak a kockázati tényezői, hogy az ottani helyzet alakulására mindenféleképpen oda kell figyelni - hangsúlyozta.

Hozzátette, ha van lehetőség befolyásolni a helyzet alakulását, azt meg kell tenni, hogy "a saját biztonságunkat is garantáljuk".

Sticz László kiemelte, a misszió irányítójaként legfontosabb teendője, hogy az EU égisze alatt, az ENSZ felhatalmazásával és iránymutatásával hajtsa végre feladatát, amely Bosznia-Hercegovina kormányának támogatását jelenti.

A vezérőrnagy a magyar katonákat méltatva azt mondta: jól felkészített, speciálisan gondolkodó emberek, feladataikat képesek bármilyen körülmények között ellátni, és ez a képesség a legjobbak közé emeli őket a külföldi missziók teljesítésében.

"A megbízhatóság az, amely a legfőképpen jellemző a magyar katonákra, és ez rendkívül fontos nemzetközi missziós hadszíntereken" - hangoztatta. Hozzáfűzte: azokban a missziókban, amelyekben eddig részt vett, mindenhol elismerően szóltak a magyar katonák tevékenységéről, hozzáállásáról.

Sticz László szólt arról is, hogy nemzetközi misszióban szolgálni mindig kihívás a katonáknak, hiszen feladataikat a családjuktól távol, speciális körülmények között hajtják végre.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×