eur:
393.07
usd:
363.24
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédet mond, miután a 736 fős parlament és az annak tagjaival megegyező létszámú tartományi képviselők újraválasztották a szövetségi gyűlésben Berlinben 2022. február 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Német államfő: a zsidó élet védelme az állam felelőssége, de a polgárok kötelessége is

Több mint tízezren gyűltek össze vasárnap délután Berlin szívében a Brandenburgi kapunál, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Hamász iszlamista terrorszervezet által megtámadott Izraellel, és tiltakozzanak az antiszemitizmus ellen. A rendezvény fő szónoka Frank-Walter Steinmeier német államfő volt, de felszólaltak a politikai pártok, különböző egyházak, valamint civil szervezetek képviselői. Részt vett a nagygyűlésen a Hamász által elhurcolt német túszok több hozzátartozója is.

Az elmúlt napok palesztinbarát, a Hamásszal rokonszenvező, több esetben erőszakba torkolló, Berlinben és más német városokban tartott tüntetései nyomán a mostani volt az első nagygyűlés, amely - mint az államfő is utalt rá - a német társadalom összefogását demonstrálta az antiszemitizmus ellen.

Frank-Walter Steinmeier az országot a zsidó élet védelmére szólította fel.

Ez a védelem az állam felelőssége, de egyben polgári kötelesség is - jelentette ki az elnök.

"Kérek mindenkit, hogy vállalja ezt a kötelességet" - hangsúlyozta a szövetségi köztársaság elnöke.

Megengedhetetlen, hogy Németországban ma a zsidók ismét félnek - fogalmazott Steinmeier, utalva az elmúlt napok különböző antiszemita zavargásaira.

Elviselhetetlen, hogy ma a zsidó szülők nem merik iskolába küldeni gyermekeiket, mint ahogy az is, hogy a berlini holokauszt-emlékművet a rendőrségnek kell megvédenie.

Minden egyes támadás a zsidók és a zsidó intézmények ellen szégyen Németország számára

- jelentette ki.

Az utcákon megnyilvánuló antiszemitizmust olyan vörös vonalnak nevezte, amelyet nem szabad átlépni - hangsúlyozta a német államfő.

Beszédében kiemelte, hogy a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadások, az azokról tanúskodó hírek és képek mély fájdalmat okoznak Németországban is.

A terrortámadás után semmi sem lesz ugyanaz, mint volt Izrael népe és miden zsidó számára.

"A soá vége óta soha nem gyilkoltak meg ennyi zsidót"

- hangsúlyozta.

"Mindenkinek, aki Németországban él, tudnia kell Auschwitzról, és vállalnia kell azt a felelősséget, amelyet ez országunk számára jelent" - jelentette ki beszédében Frank-Walter Steinmeier.

Ezt olyan kötelességnek nevezte, amely mindenki számára érvényes, tekintet nélkül politikai nézeteire.

"Mutassuk meg, hogy Németországban a zsidó, a keresztény, a muszlim és az arab gyökerekkel rendelkező emberek tudnak és akarnak is békésen együtt élni"

- folytatta Steinmeier.

Izraelnek joga van megvédeni magát a terrorral szemben, Németország pedig Izrael oldalán áll - tette hozzá.

A fogvatartott német túszok hozzátartozóihoz fordulva hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a kiszabadításukért.

Korábbi értesülések szerint mintegy húsz német túsz van a Hamász fogságában, akik kimenekítéséért a napokban a térségben már erőfeszítéseket tett Olaf Scholz kancellár, valamint Annalena Baerbock külügyminiszter is.

Az első becslések mintegy tízezer résztvevőről szóltak, a rendezők szerint azonban húszezernél is többen gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az antiszemitizmus ellen. A tüntetők izraeli zászlókat tartottak a magasba, plakátjaikon pedig a zsidók elleni terror beszüntetését követelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×