eur:
394.92
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A large number of displaced Palestinians wait in front of a water filling station as they face a water outage in most of Khan Yunis in the southern Gaza Strip, on October 14, 2023. (Photo by Loay Ayyoub/For The Washington Post via Getty Images)
Nyitókép: Loay Ayyoub/For The Washington Post via Getty Images

Izrael ismét ad vizet, de csak a Gázai övezet egy részének

A múlt szombati iszlamista terrortámadás után zárták el az ivóvíz-vezetékeket, amelyek egy részét most megnyitották, elősegítve a lakosság dél felé költözését.

Jeruzsálem újraindította a Gázai övezet déli részének vízellátását, azzal a céllal, hogy az északon fekvő palesztin lakosság dél felé költözését elősegítsék - jelentette a helyi média vasárnap. A víz- és áramszolgáltatást, valamint az üzemanyag szállítást az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati terrortámadása miatt állították le, amíg vissza nem engedik a Gázába elhurcolt izraeli túszokat.

"Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök állapodott meg arról, hogy egy bizonyos ponton a Gázai övezet déli részének lakói számára megnyitják a vizet" - közölte Jiszrael Kac izraeli energia- és infrastruktúraügyi miniszter.

"Ez megfelel politikánknak, és lehetővé teszi számunkra, hogy áram, víz és üzemanyag nélkül szigorítsuk Gáza példátlan általános ostromát - egészen amíg a Hamászt meg nem semmisítjük" - tette hozzá.

A döntést Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója hozta nyilvánosságra, aki a CNN-nek elmondta, hogy izraeli kollégái az elmúlt órában értesítették őt a lépésről.

A lépést a Walla hírportál szerint amerikai javaslatra tették, annak érdekében, hogy elkerüljék a Gázai övezet déli részén a humanitárius válságot.

(A nyitóképen: otthonukból elmenekült palesztinok várnak egy nyilvános csapnál arra, hogy megtölthessék ivóvízzel ballonjaikat és flakonjaikat 2023. október 14-én, amikor vízhiány van a Gázai övezet déli részén lévő Khan Yunisban.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×