eur:
393.11
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/EPA/Haitham Imad

Száz fölött is lehet az elhurcolt izraeliek száma, külföldieket is elvittek

Egymásnak ellentmondó értesülések keringenek arról, hogy hány izraeli foglyot vihettek Gázába a palesztin fegyveresek. Érkeznek a hírek a külföldiekről is.

Az Al Jazeera hírtelevízió internetes oldala idézte az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét, aki azt közölte, hogy több tucatnyi embert hurcoltak el Gázába. Újságíróknak nyilatkozva Richard alezredes azt is elmondta, hogy a túszok között egész családok is vannak, valamint gyerekek és idő emberek is a palesztinok foglyai.

Ezzel szemben a BBC izraeli kormányforrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy több mint száz embert raboltak el és tartanak fogva a palesztinok.

Több német is lehet az elhurcoltak között

Azt már tudni lehetett, hogy számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője ezzel kapcsolatban közölte, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.

Hétfőn Berlinből érkeztek hírek. Németországnak "feltételeznie kell", hogy a Hamász által túszul ejtettek között német állampolgárok is vannak - nyilatkozta a CNN-nek egy német külügyminisztériumi dolgozó. "Tudomásunk szerint mindannyian olyan emberek, akik a német állampolgárság mellett izraeli állampolgársággal is rendelkeznek" - mondta a forrás, hozzátéve, hogy a német külügyminisztérium és a tel-avivi német nagykövetség "nagyon szorosan" együttműködik az izraeli hatóságokkal - írta a Telex.

(A nyitóképen: Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én.)

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×