eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák parlamenti képviselő, volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletet tart Pozsonyban 2022. április 28-án. A szlovák parlamentben a rendőrségi őrizetbe vételéről szóló ügyészségi kérelemről döntenek ezen a napon. Ficót és kormányának egykori belügyminiszterét, Robert Kalinákot a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint számos más bűncselekménnyel vádolja. A Fico ellen felhozott vádak még a miniszterelnöki hivatalának idejére nyúlnak vissza.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Íme a szlovákiai előre hozott választások végeredménye

Hétpárti parlament alakul, hosszú kormányalakítási folyamat kezdődhet. Hétfőtől a Smer diktálja a tempót, de ki tudja, meddig.

A parlamenti választás győztese a Smer, a párt a szavazatok 22,94 százalékát szerezte meg a szombati választáson, amivel 42 képviselői helyet szerzett a parlamentben; a választási eredményeket vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalos is megerősítette az Állami Választási Bizottság. A választási részvétel 68,51 százalékos volt, 3 007 123 választópolgár adta le a szavazatát - írja az Újszó.com.

"Hat politikai párt és egy koalíció lépte át a választási küszöböt" – mondta Ladislav Orosz, a választási bizottság elnöke.

A szavazatok 16,5 százaléka veszett el.

Kilenc jelölő átlépte a három százalékos küszöböt, ezek jogosultak állami támogatásra a következő ciklusban.

A második helyen a Progresszív Szlovákia végzett 17,96 százalékkal, és 32 mandátumot szerzett. A Hlas (14,7 százalék) lett a harmadik 27 mandátummal. Bejutott a parlamentbe az OĽaNO és barátok, Keresztény Unió (KÚ), Za ľudí koalíció (8,89 százalék) is, amely 16 mandátumot szerzett a parlamentben. A KDH-nak a szavazatok 6,82 százalékával 12 képviselője lesz, az SaS-nek (6,32 százalék) 11. Az SNS (5,62 százalék) is bejutott a parlamentbe, tíz mandátumot szerzett.

Kevéssel a parlamenti küszöb alatt maradt a Republika és a Szövetség 4,75, illetve 4,38 százalékkal. A Demokraták (2,93 százalék) és a Sme rodina (2,21 százalék) három százalék alatt maradt.

A Robert Fico által vezetett Smernek a 42 mandátumhoz még 34-re van szüksége a kormánytöbbséghez, ez a volt kormányfőnek - mint az Infostart korábban megírta - szerinte meg is lehet a Hlas és az SNS bevonásával a kormányba. A Hlas irányából a nyitottság mértékével kapcsolatban vegyes nyilatkozatok érkeztek, a pártelnök azt mondta, mindenkivel tárgyalnak, akitől megkeresés jön, az alelnök viszont azt mondta, a Smerrel fognak leülni - Robert Fico 79 mandátumos kormánytöbbséget illető várakozása alapján ez a legvalószínűbb, hétfőn az államfői jelzés alapján már tárgyalhatnak is az érintettek.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×