eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvő Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én. Dickey egy nemzetközi barlangkutató expedícióval augusztus végén indult útnak, de a barlangász pár nap múlva gyomorvérzés miatt válságos állapotba került. A barlangászon 1040 méter mélyre lejutva életmentő beavatkozásokat kellett végezni, erre elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat volt képes. A négyfős magyar egészségügyi csapathoz azóta csatlakoztak horvát, olasz, bolgár és szlovén mentők is, valamint egy húszfős magyar egység is. A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció.
Nyitókép: -

Megszólalt az amerikai barlangász, akit a magyar doktornő mentett meg ezer méter mélyen

Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, az állapotom olyan gyorsan romlik, hogy lehetséges, hogy meghalok a barlangban – mondta Mark Dickey.

Mark Dickey amerikai barlangász a törökországi Morca-barlang mélyén, egy kilométeres mélységben kapott súlyos gyomorvérzést. Bár több nemzetközi csapat is azonnal megindult érte a mélybe, a világhírű barlangász végül hat nap alatt, életveszélyes állapotban ért a felszínre. A férfihez először a magyar csapatok érkeztek le, majd végül egy nemzetközi egyesülés hozta fel a felszínre.

"Éppen egy kötélen lógtam 80 méterrel a talaj felett, amikor ez az egész lecsapott rám. Éreztem, hogy kicsit fáradtabb és kimerültebb vagyok, mint általában. De az pont egy hosszú nap volt, és mindig akadnak kihívások, amikor a felfedezés határait feszegetjük... Viszont ezután szédülni kezdtem, hányingerem lett, majd ki kell mennem a mosdóba. Nagyon izzadtam, hőhullámok törtek rám, hideg és meleg váltogatta egymást. Egész őrült tüneteket produkált a testem" – mondta a Ripostnak a barlangász, akinek korábban nem voltak egészségügyi problémái.

A gondokat telefonon jelezte a felszínen tartózkodóknak, ennek ellenére megfordult a fejében, hogy nagy baj lehet. "Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, az állapotom olyan gyorsan romlik, hogy lehetséges, hogy meghalok a barlangban. De ekkor sem féltem" – mondta.

A mentés hat napja alatt az zavarta a legjobban, hogy nem engedték, hogy aktívan részt vegyen a mentésben és beleszóljon abba, hogy mi történjen vele, pedig ő is 15 éve foglalkozik barlangi mentéssel, ezért tisztában van a terápiákkal, kezelésekkel. A felszínre érés ennek ellenére nagy jó érzés volt, noha még akkor sem volt biztos abban, hogy valóban életben marad. Mostanra már hazenegedték a kórházból, de időbe telik még, amíg teljesen meggyógyul.

Szeptember 2-án jelezték, hogy Marc Dickey barlangász olyan súlyos gyomorvérzésben szenved egy kilométeres mélységben, hogy képtelen önerőből a felszínre menni. Elsőként egy magyar csapat hatolt le a hegy a gyomrába, ahol meg is operálták, azonban állapota tovább romlott. Végül aztán egy hatalmas, nemzetközi összefogás indult utána a mélyre, ahonnan aztán szeptember 6-án a magyar, bolgár, horvát és olasz csapatok emelték a felszínre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×