eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Hatalmas gázvita támadt Moldova és a Gazprom között

Rengeteg pénzről van szó, a fenyegetőzésnél és esküdözésnél tart a konfliktus.

Moldova kész arra, hogy bírósági úton, akár Moszkvában támadja meg a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat több mint 700 millió dolláros követelését a korábbi gázszállításokért - közölte csütörtökön az ország energiaügyi minisztere.

A Gazprom ezen a héten visszautasította Moldovának azt az állítását, hogy csak 8,6 millió dollárral tartozik a korábbi szállításokért, és közölte, 709 millió dollár hátralék kifizetését követeli. Korábban Maia Sandu moldovai elnök egy nemzetközi cég által elvégzett könyvvizsgálatra hivatkozva cáfolta a Gazprom azon állítását, amely szerint Moldova 800 millió dollárral tartozik az orosz cégnek.

Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter úgy vélte, hogy az ügy a moszkvai választott bíróság előtti perhez vezethet, és Moldova megnyeri az ügyet. Az egykori szovjet tagköztársaság korábban nagymértékben támaszkodott a Gazpromra, de azóta az Európai Unió segítségével más források felé fordult.

"Ha a hátralék ügye választott bíróság elé kerülne,

még Moszkvában sem lenne esélyük

" - jelentette ki Parlicov az agora.md hírportálnak. A miniszter közölte, hogy a Gazprom tavaly télen nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Kijelentése arra utalt, hogy a Gazprom tavaly egy időben 60 százalékkal csökkentette a Moldovába irányuló gázszállításokat az Ukrajnán keresztüli gázáramlással kapcsolatos műszaki problémákra hivatkozva. Parlicov szerint Moldovának mindazonáltal kevés esélye van a 2022-2023-as ellátási hiányból eredő veszteségek behajtására, amelyeket 160 millió dollárra becsül.

Hozzátette, az audit képezi jogi érveik alapját, bár elismerte, hogy a Gazprom leányvállalata, a Moldovagaz felügyelőbizottsága elutasíthatja a megállapításokat.

Az orosz külügyminisztérium felszólította Chisinaut, hogy tartózkodjon az energetikai kérdések átpolitizálásától.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök azt mondta, hogy Moldova 2,5 millió állampolgára nem köteles kifizetni a Gazprom által bemutatott számlákat.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×