eur:
393.08
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A görög hadsereg Leoprad 1A5 harckocsija. Forrás: X / Ukrainian Front
Nyitókép: orrás: X / Ukrainian Front

Korosodó görög harcos "nagymacskákkal" szelidíthetik meg az oroszokat az ukránok

Németország felajánlotta, hogy Görögország korszerűsített tankokat kaphat, ha átad a saját készletéből száz Leopard 1A5 típusú harckocsit.

A berlini ajánlatról az X-en (korábban Twitter) publikáló Ukrainian Front számolt be. Értesülésük szerint Görögország a saját Leopard 1A5-ös tankjaiért cserébe egy az egy alapon az olasz hadseregben korábban használt és modernizált páncélosokat kapna.

A görögök által átadandó tankok felújítását a németek fizetnék, függetlenül attól, hogy a munkálatokat Görögországban, vagy máshol végzik-e.

A Leopard 1-es harckocsikat már a legtöbb NATO-tagországban kivonták a hadrendből, és helyüket a sokkal korszerűbb, nagyobb harcértékű Leopard 2-esek vették át. Azonban még a Leopard 1-ek is eséllyel vehetik fel a harcot az orosz hadsereg által egyre nagyobb számban bevetett, ősrégi T-55-ös vagy T-62-es tankokkal. Bár az újabb T-72-es, T-80-as, vagy főleg a T-90-essel szemben már szinte biztosan alulmaradnának.

A görög hadsereg Leopard 1A5 típusú tankja. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi
A görög hadsereg Leopard 1A5 típusú tankja. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi

A múlt század hatvanas éveinek közepén rendszeresített Leopard 1-es volt a második világháború után tervezett első német tank. Így nem is csoda, hogy a fejlesztésében a világháborús tapasztalatok voltak a döntőek. Páncélzata – főleg mai szemmel nézve – elég vékony, mindössze 10-70 milliméter és teljesen homogén, edzett acéllemezek alkotják. Már messze nem nyújt akkora védettséget, mint az újabb, akár orosz tankok kompozit páncélzata. Fő fegyverzete egy 105 milliméteres huzagolt csövű ágyú is már idejét múlt szerkezet, bár megjelenésekor nagyon hatékony fegyvernek számított.

Leoprad 1-es német harckocsi. Forrás: Wikipédia
Leopard 1A1-es német harckocsi. Forrás: Wikipédia

A görögök által használt A5 változat a legutolsó volt a Leopard 1 fejlesztések sorában. Arról nincsenek megbízható értesülések, hogy a németek a felújítás keretében korszerűsítik-e a tankokat. Valószínű, hogy elsősorban a felderítő és tűzvezető rendszert modernizálnák és talán a védettségen is javítanának utólagosan felszerelt, kiegészítő elemekkel, vagy reaktív páncélzattal. Ez kisebb, robbanóanyaggal teli dobozokból áll, amelyek egy, a harckocsit támadó lövedék vagy rakéta becsapódásakor kifelé robbannak és ezzel hatástalanítják a fenyegetést. Hiányosságai ellenére a Leopard 1A5-ösök komoly segítséget jelenthetnek az ukrán haderőnek.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×