eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A német kormány támadásba lendül

A koalíciós pártok közötti tartós viszálykodás előzte meg a német kormány rendkívüli válságtanácskozását a brandfenburgi Meseberg kastélyban. A koalíció új kezdetet és ennek keretében a többmilliárdos gazdaságélénkítő csomagot ígér.

Az ülés mérlegét a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár és két kisebbik koalciós párt vezetője, a zöldpárti Robert Habeck alkancellár, egyben gazdasági miniszter és a szabad demokrata Christian Lindner pénzügyminiszter a jövőt illetően szinte kötelező derűlátással vonta meg. Ezek közös nevezője, hogy – mint fogalmaztak – a pangó gazdaság élénkítése érdekében a növekedéshez "impulzusokra" van szükség.

A kancellár "offenzívát" hirdetett a növekedés előmozdítására,

hangsúlyozva a beruházások szükségességét.

Az ARD közszolgálati televízió összegzése szerint Scholz, Habeck és Lindner egy tíz pontból álló tervet mutatott be. Az elsők között említették a vállalatok számára nyújtandó adókönnyítéseket, a klímavédelmet célzó beruházásokat, a külföldi munkaerő vonzását, valamint a tervezési és jóváhagyási eljárások felgyorsítását. Állításuk szerint több célkitűzés megvalósítása már meg is indult.

A konjunktúra jelenleg tapasztalt lanyhulása nem vezethet ahhoz, hogy a vállalatok hosszú távú beruházásai csorbát szenvedjenek – érveltek a koalíciós politikusok.

A gazdasági növekedés biztosítására hivatott törvénytervezet egyik legfontosabb adata az, hogy a gazdaság kulcsszereplőinek elsősorban adókönnyítések formájában nyújtandó éves támogatást 2028-ig a jelenlegi mintegy 6,6 milliárdról 7,035 milliárd euróra növelik.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint egyben jelzést is kívántak nyújtani, hogy Németországban érdemes befektetni. A szabad demokrata Chistian Lindner, a pénzügyi tárca vezetője elismerte, hogy Németországban a gazdasági növekedés kevésbé dinamikus, mint több más országban. Megítélése szerint ugyanakkor erős mind a középosztály, mind az ipar gazdasági szerkezete. Ez – mint fogalmazott – biztosítja a száznyolcvan fokos fordulathoz szükséges potenciált, amit a kormánynak különböző intézkedésekkel támogatnia kell.

Korábbi adatok szerint a német gazdaság teljesítménye az első negyedévben a korábbihoz képest visszaesett, a második negyedévben pedig stagnált. A Nemzetközi Valutaalap július végén csökkentette a németországi gazdasági fejlődésre vonatkozó várakozásait. Úgy ítélte meg, hogy

a bruttó hazai össztermék az idei esztendőben 0,3 százalékkal zsugorodik.

A Die Zeit című tekintélyes hetilap mindezzel kapcsolatban idézte brit laptársát, a The Economistot. Az ugyancsak gazdasági hetilap ugyanis nem sokkal a mesebergi tanácskozás előtt feltette a kérdést, vajon Németország ismét "Európa beteg embere" lenne.

A német lap ugyanakkor idézte Olaf Scholz kancellárt is, aki szerint a kormánypártok részéről az eddiginél jobb kommunikációra van szükség. A kancellár nem zárta ki, hogy a partnerek között a jövőben is lesznek viták, illetve összetűzések. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy azok az eddigieknél "csendesebbek" lesznek.

Az elmúlt hetekben a kormánynak rendkívül sokat ártott, hogy – mint azon nyomban kiszivárgott – a zöldpárti családügyi miniszter megvétózta a pénzügyminiszter Mesebergben végül jóváhagyott gazdaságfejlesztési tervezetét. Végül kompromisszum jött létre, és jelentősen megemelték a családok, ezen belül elsősorban a gyermekek biztonságát célzó összegetet.

Ugyancsak a mesebergi válságülés "mellékterméke" volt, hogy a jövő évtől az eddigi 502 euróról 563 euróra növelik az arra leginkább rászorulóknak, illetve a létminimum alatt élőknek, elsősorban a munkanélkülieknek nyújtandó havi szociális támogatást. Az úgynevezett Bürgergeld 2022 végén a korábbi Hartz-IV támogatást váltotta fel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×