eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes
A német Julian Weber a férfi gerelyhajítás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Tragédia a sikerek árnyékában Budapesten – padlóra került egy atlétanemzet

Kilenc napon keresztül a magyar fővárosra figyelt a világ. A ZDF német közszogálati televízió naponta többórás közetítésekkel tudósított az atlétikai világbajnokság eseményeiről. A német lelkesedést azonban minden idők legnagyobb kijózanodása követte – Németország érem nélkül maradt.

Az első, felettébb keserű elemzések egyelőre találgatnak az okokról. A közös nevező azonban vitathatatlan, Németországot nagy távolság választja el a világ atlétikai élvonalától.

A világbajnokság utolsó napján a német sportszeretők utolsó reménysége a korábbi Európa-bajnok gerelyhajító, Julian Weber volt. Bíztak abban, hogy neki köszönhetően Németország legalább egyetlen éremmel térhet haza. Weber gerelye azonban csak a negyedik helyre "repült". Ez egyben azt jelentette, hogy

a német atléták minden idők legrosszabb világbajnoksági eredményével tértek haza.

Az egy évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Eugene-ben elért német mérleg sem volt éppen rózsás, de a csapat legalább egy, a női távolugrásban szerzett arannyal, továbbá az egyik női váltóban elért bronzzal "büszkélkedhett".

A mérleg keserűségét még inkább aláhúzza a statisztika. A magyar fővárosban 46 ország sportolói szereztek érmet, de Németország nem volt közöttük.

Az első kijózanító elemzések szerint a német atlétika – élén a szövetséggel – lemaradt az atlétavilág elitjétől. Több forrás idézte az ország legjobb rövidtávfutónőjét, Gina Lückenkempert, aki a korábbi világversenyeken szinte minden alkalommal érmet szerzett. Budapesten azonban idei második legrosszabb eredményével már a középdöntőben búcsúzni kényszerült. Lückenkemper elismerte, hogy a német atléták nem tudták megismételni az elmúlt évek teljesítményeit, és még a legjobb teljesítmények is messze vannak a világ élvonalától, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az eddigi sikereket sem szabad az asztal alá söpörni.

A Sport 1 sportcsatorna idézte a német atlétikai szövetség lesújtó mérlegét, amely egy nappal a budapesti világbajnokság előtt már napvilágot látott: a szövetség elismerte, hogy Németország "lemaradt". Állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy több reformra, több pénzre van szükség. A szövetség szerint a múltba nézés nem hoz változást.

"Most azon kell munkálkodni hogy a jövőben miként lehet megszüntetni a világ atlétikai élvonalától elválasztó távolságot" – hangsúlyozta a sportigazgató. Jörg Bügner elismerte, hogy már egy német rekord sem elegendő az éremhez.

A német Eurosport arról ír, hogy "tragédia" történt Budapesten, és padlót fogott a német atlétika. Tizenegy hónappal a párizsi olimpia előtt a korábbi tízpróbázó világklasszis, Jürgen Hingsen is úgy fogalmazott: "Erre a tragédiára nincsenek szavak." Különösen azok után fájó a vb-kudarc, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon viszont feltűnően sikeres volt a hazai csapat.

A tavalyi egy aranyat és egy bronzot jelentő halvány vb-eredmény után a német szövetség "átfogó elemzést" készített.

Célul tűzte ki, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig Németország "ismét" az öt legjobb atlétikai nemzet közé tartozzon.

A jövő évi párizsi olimpiáról egyelőre nincs szó. Most csak abban reménykedhetnek, hogy addig felépül sérüléséből a távolugró Malaika Mihambo és a gerelyhajító Johannes Vetter.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×