eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jevgenyij Prigozsin. Forrás: X / generalsvr_en
Nyitókép: Forrás: X / generalsvr_en

Fake news a köbön - újabb megdöbbentő részlet Prigozsin halálával kapcsolatban

Nem sokkal azután, hogy lezuhant az a repülőgép, amelyen állítólag Jevgenyij Prigozsin is utazott, igen figyelemre méltó, de inkább zavarbaejtő fotó jelent meg az interneten.

A cikk az orosz RT televízió internetes oldalán látott napvilágot – illetve mégsem. A Forbes magazin ugyanis azt állítja, hogy az írás sohasem létezett és a cikkről készült képernyő felvétel hamisítvány. Pedig igen érdekes dolgokat állítottak benne, például azt, hogy az Embraer Legacy 600-as üzleti gép katasztrófáját a pilóta szívproblémái okozhatták.

A gép kapitánya, az 51 éves Alekszej Levsin állítólag szívizom gyulladást kapott egy Covid-19 elleni vakcinától és ennek szövődményeként infarktus érhette repülés közben.

Tetszetős magyarázat lenne Jevgenyij Prigozsin talányos halálára, csak éppen nem igaz.

A Forbes magazin szerint a BBC egyik szemfüles munkatársa, Shayan Sardarizadeh volt az első, aki észrevette, hogy a Twitteren (újabban már X) megjelent képernyő fotó hamisítvány. Az RT soha nem tette közzé a cikket, és Sardarizadeh valószínűnek tartja, hogy a képet csak viccből készítették.

Az orosz RT televízió portálján megjelent cikk, amelyről kiderült, hogy hamisítvány. Forrás: X / Shayan Sardarizadeh
Az orosz RT televízió portálján megjelent cikk, amelyről kiderült, hogy hamisítvány. Forrás: X / Shayan Sardarizadeh

Ez azonban nem akadályozta meg a jólértesültségüket fitogtató, fotel-nyomozókat, hogy azonnal tovább küldjék az RT állítólagos cikkének képét és az jókora hírlapi kacsa futótűzként terjedt el az interneten.

Persze az sem kerülte el a világháló közönségének figyelmét, hogy a repülőgép napra pontosan két hónappal a Wagner-csoport hamvába holt zendülése után zuhant le. Miután Oroszországban a Putyin elnökkel szembefordulók rendre gyanús körülmények között lesznek öngyilkosok, vagy éri őket halálos baleset, számítani lehetett arra, hogy a fegyveres lázadást kirobbantó Jevgenyij Prigozsin napjai is meg vannak számlálva.

Az Associated Press (AP) hírügynökség legfrissebb jelentése szerint az amerikai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy a repülőgép és utasainak vesztét robbanás okozhatta. A CNN-en hírtelevízió által megkérdezett szakértők viszont inkább arra gyanakodnak, hogy a gépet rakétatalálat érhette. Bár Washingtonban egyelőre senki sem állítja egyértelműen, hogy a katasztrófa hátterében Vlagyimir Putyin állt, az előzmények ismeretében ez több mint nyilvánvaló – írja a Forbes.

Mindenesetre, amíg az ügy részletei nem tisztázódnak, a Fehér Ház nem kíván nyilatkozni. Bár Joe Biden elnök a hír hallatán azért megjegyezte, hogy Oroszországban nem sok minden történhet Vlagyimir Putyin jóváhagyása nélkül.

Sokan még azt is kétségbe vonják, hogy valóban Jevgenyij Prigozsin utazott a szerencsétlenül járt gépen és nem mondjuk az egyik fizetett hasonmása. A zavaros történetből egyelőre csak az világos, hogy a pilóta szívpanaszairól szóló RT cikk otromba hamisítvány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×