eur:
392.89
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kitiltják a transzneműeket a női sakkversenyekről, visszamenőleg is eltörlik címeiket

Bár az intézkedés illeszkedik a más szövetségek által elfogadott szabályozások sorába, a döntést többen kritizálták.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ideiglenesen kitiltja a transznemű játékosokat a női versenyekről. Úgy vélik, az egyedi esetek "teljes elemzést" igényelnek, így a döntés akár két évet is igénybe vehet – írja a magyarnemzet.hu. a BBC brit közszolgálati média cikke alapján.

Az elmúlt időszakban több szövetség is hasonlóan határozott. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azután lépett, hogy az eredetileg férfinak született Austin Killips megnyerte az egyik női versenyt. A tesztoszteron hormon szintjén alapuló szabályozás helyett teljesen kitiltották a transznemű versenyzőket a női versenyekről. Egyúttal a férfiak versenyét átnevezték férfi/nyílt versenyre, amiben a transznemű kerékpárosok korlátozás nélkül indulhatnak.

A Nemzetközi Úszószövetség szintén kitiltotta a transznemű sportolókat a nők versenyeiről. A világkupa-sorozat októberi berlini állomására azonban kiírtak egy nyílt kategóriát, amelyben minden úszásnemben rendeznek majd 50 és 100 méteres versenyeket.

Bár a FIDE lépése illeszkedik ebbe a sorba, mégis támadások érték mind a sportrajongók, mind a játékosok részéről. Az egyik transznemű sakkozó, Yosha Iglesias szerint az új szabályozás "szükségtelen kárt" okoz a versenyzőknek.

"Ez a megdöbbentő helyzet depresszióhoz és öngyilkossági kísérletekhez vezet"

− vélte.

Jennifer Shahade kétszeres amerikai női bajnok szintén bírálta a FIDE döntését, mondván, hogy a szabályozás "nevetséges és veszélyes". "Nyilvánvaló, hogy egyetlen transznemű játékossal sem konzultáltak ennek megalkotásakor… Nyomatékosan kérem a FIDE-t, hogy vonja vissza az iránymutatást, és jobb tanácsadókkal kezdje elölről" − mondta.

Angela Eagle brit parlamenti képviselő, aki 1976-ban a 18 éven aluli lányok brit sakkbajnokságának egyik győztese volt, azt mondta:

"A sakkban nincs fizikai előny, hacsak nem hiszünk abban, hogy a férfiak eleve jobban tudnak játszani, mint a nők − sakkozói pályafutásomat azzal töltöttem, hogy azt mondták, a nők agya kisebb, mint a férfiaké, és nem is kellene játszanunk."

A FIDE döntésében azt is közölte: eltörlik azokat a női címeket, amelyeket transznemű férfiak szereztek meg még a szövetség jelenlegi döntését megelőzően. "A transzneműekre vonatkozó jogszabályok számos országban gyorsan fejlődnek, és számos sportszervezet fogadja el saját szabályozását" – olvasható a szövetség közleményében.

Hozzátették: a jövőben figyelemmel kísérik ezeket a fejleményeket, és meglátják, miként tudják ezeket alkalmazni a sakk világában. Szerintük két év egy olyan időtáv, amely észszerűnek tűnt az ilyen fejlemények alapos elemzéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×