eur:
401.04
usd:
366.76
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta
European Parliament interior in Brussels, Belgium.
Nyitókép: Callan Quinn/Getty Images

"Európai erőd" létrehozásáról beszél az AfD Németországban

Heves belső viták után már előzetesen kiterítette lapjait a jövő májusi európai parlamenti választásokra készülő, ellenzéki Alternatíva Németországnak radikális jobboldali párt. A német parlament több pártja által az együttműködés terén szinte teljes mértékben "kiközösített" AfD Magdeburgban tartotta kongresszusát. A középpontban két törekvés állt, az unió működésének megreformálása, valamint az illegális bevándorlás elleni harc.

Az előzményekhez tartozik, hogy a 2013-ban alakult és 2017-ben a Bundestagba is bekerült párt támogatottsága a német lakosság körében az elmúlt időszakban rekordméretet öltött.

A legfrissebb felmérések szerint a pártok népszerűségi listáján már csak az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU előzi meg.

Az AfD maga mögé utasította a kormánykoalíció valamennyi pártját,

így a szociáldemokrata SPD-t, a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t is.

A közvélemény-kutatások ugyanakkor arra is utaltak, hogy a párt ugrásszerűen megnövekedett támogatottságának fő oka a hatalmon lévő koalíció munkájával szembeni elégedetlenség.

Mindez azonban cseppet sem mérsékelte az AfD vezetőinek önbizalmát, amit a magdeburgi kongresszus szemléletesen tükrözött.

A fő szónok az AfD társelnöke, Alice Weidel volt. A német média beszámolói szerint

a társelnöknek nagy szerepe volt abban, hogy a küldöttek többsége végül elutasította azt a javaslatot, hogy a párt az Európai Unióból való kilépés mellett foglaljon állást.

Sőt az AfD néhány korábbi vezetője sürgette azt is, hogy a kongresszus az unió feloszlatását sürgesse.

A párt a 2019. júniusi európai parlamenti választások óta tagja az EP-nek, mégpedig – többi között a francia nemzeti Tömörüléssel és az olasz Liga párttal együtt – a testület ötödik legnagyobb, Identitás és Demokrácia nevű frakciójának.

A 73 fős frakcióban az AfD kilenc képviselővel rendelkezik.

Magabiztosságát jól tükrözi, hogy ezt a számot Weidel szerint a jövő évi választások eredményeként húszra kívánják növelni.

Az ID képviselőcsoport hivatalosan deklarált célja között van a munkahelyteremtés és a növekedés, a biztonság növelése és az illegális bevándorlás kezelése, valamint az EU "kevésbé bürokratikussá" tétele

Programbeszédében a társelnök hangsúlyozta, hogy európai partnereivel együttműködve az AfD egy "európai erődöt" akar létrehozni.

Hangsúlyozta, hogy az AfD-vel azonosan gondolkozó partnerekkel együttműködve az illegális migráció ellen kell felvenni a harcot. További fontos célkitűzésnek nevezte az unió intézményi hatásköreinek csökkentését.

”Az AfD célja a nemzetállamok erősítése az EU-n belül” – hangsúlyozta. Több küldött amellett foglalt állást, hogy az unió a jövőben kizárólag gazdasági kérdésekkel foglalkozzon. Az ARD közszolgátai televízió szerint a programot jövő januárban véglegesítik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×