eur:
393.11
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
felhő időjárás zivatar
Nyitókép: Pixabay

Mexikóban felhőcsinálással küzdenek a forró, száraz nyár ellen

A kormányzat szerint a módszer esetében 98 százalékos a siker esélye, de vannak, akik kételkednek ebben.

A hónapokon át tartó szárazság és a rekord hőség ellen újszerű módon küzdenének az országban - írja a The Guardian.

A júliusban kezdődött projekt során repülőgépek ezüst-jodid részecskéket lőnek a felhők közé, amelyek aztán elméletileg további vízcseppeket vonzanak, és növelik a csapadék mennyiségét.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium 2020 óra évente legalább egyszer használja ezt a technológiát, amely szerintük 98 százalékos hatékonysággal működik és 2021-ben is segített erdőtüzek kioltásában.

Az ország vezető felhőfizikusai ugyanakkor kételkednek abban, hogy a megoldás működőképes lehet és sok szakértő óva int a klímaváltozás hatásaira alkalmazott egyszerű megoldásoktól.

"Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a technikák lehetővé tennék a csapadékmennyiség növelését a fontos gazdasági övezetek felett, és a célzott övezeten kívüli hatásokról sincs bizonyosság" - írják Fernando García García és Guillermo Montero Martínez, a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem felhőfizikusai.

Bár a mexikói kormány azt állította, hogy a módszer 2021-ben az előrejelzésekhez képest akár 40 százalékkal megnövelte a csapadékmennyiséget, a tudósok szerint az esőelőrejelzések nagyon megbízhatatlanok, a bizonyítékok pedig nem kapcsolják össze következetesen a technológiát és a csapadékmennyiség növekedését.

A mexikói tudósok 1948-1970 között hosszan vizsgálták a módszert, szerintük nem meggyőzők az eredmények.

Észak-Mexikót jelenleg súlyos aszályt sújtja, azonban a gazdálkodók is kételkednek a felhőkészítés technológiájával kapcsolatban, inkább azt üdvözölnék, ha inkább az öntözési elosztóhálózatokba fektetnének nagyobb összegeket.

A közelmúlt mexikói időjárása is rámutatott az éghajlatváltozás hatásaira. Mexikóban az idei június volt a valaha mért legmelegebb hónap, a hőmérséklet 2,3 Celsius-fokkal haladta meg a történelmi átlagot. A hőség elpusztította az állatállományt, ami az ország egyes részein a tej- és marhahús árát is megemelte. Az amerikai-mexikói határon, Mexicaliban a hőmérséklet elérte az 50,2 Celsius-fokot, ami országos rekordot jelent. Legalább 167 mexikói halt meg a hőség közvetlen következményeként. 1941 óta ez volt a legszárazabb június, a csapadékmennyiség 60 százalékkal maradt el az átlagtól.

"Ilyen hőséghez a nyár későbbi szakaszában szoktunk hozzá, nem ilyen korán, júniusban. Ez nagyon furcsa. Tavaly kiemelkedően hideg volt a júniusunk: minden évben egyre világosabban látjuk az éghajlatváltozás következményeit" - mondta el Álvaro Bours Cabrera, a Dél-Sonora Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke.

Mexikó vidéki és városi területei sincsenek megfelelően felkészülve ezekre a szélsőséges éghajlati eseményekre. A városok hőszigetekké válnak a sok aszfalt miatt, a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot folytató vidéki területek egyre inkább parlagon heverő sivataggá alakulnak át. Vízfenntarthatóság terén ugyanakkor nem tesz eleget az ország a megküzdés érdekében.

"Ha az öntözési és vízellátási rendszerek hatékonyságát 3, 4 vagy akár 5 százalékkal javítani tudjuk, akkor óriási mennyiségű vizet nyerhetünk vissza"

- mondja Alfonso Cortez Lara várostudományi és környezetvédelmi professzor.

Az öntözőrendszerek hatékonyabbá tétele mellett Cortez szerint a városok vízinfrastruktúrájának javítása és a kutak használatának szabályozása a víztartalékok kiapadásának megakadályozása érdekében könnyen elérhető sikereket jelentene.

Ehelyett Cortez szerint ezeket az alapvető fejlesztéseket gyakran figyelmen kívül hagyják, helyettük felhőkészítéssel vagy sótalanító üzemek létesítésével foglalkoznak: a kormány az utóbbi projektekbe milliókat fektet be annak ellenére, hogy ezek költséges, szennyező és energiaigényes alternatívát jelentenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×