eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Romokon dolgoznak mentők Marseille-ben 2023. április 9-én hajnalban, miután összedőlt egy lakóház a dél-franciaországi kikötővárosban. A feltehetőleg robbanás okozta szerencsétlenségben legalábbb öt ember megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Szakértők a francia zavargásokról: ez izzó parázs, amely kis ráfújással bármikor lángba tud borulni

Mára egy hibrid kultúra alakult ki a francia külvárosokban – fogalmazott az Inforádió Aréna című műsorában Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója hozzátette: egy heterogén csoport az, amely a franciaországi zavargásokban részt vesz és lázad minden tekintélyelvűség ellen.

Országos zavargások kezdődtek Franciaországban, miután egy rendőr lelőtt egy fiatal bevándorlót, aki ellenállt az igazoltatási kísérletnek. Azzal kapcsolatban, hogy kik ezek a fiatalok és mit akarnak, Sayfo Omar kifejtette: Franciaországban a bevándorlás a hatvanas években kezdődött, amikor a francia kormány elkezdte felhúzni a belvárostól jellemzően távol eső panelvárosokat, ahová a későbbiekben a vendégmunkások, majd a családegyesítéseket követően a családjaik is érkeztek. Ezekben a külvárosokban aztán kialakult egyfajta többségi társadalmitól eltérő kultúra.

Mindazonáltal nem jelenthető ki, hogy ez kizárólag a kibocsátó országoknak a kultúráját képezi, sokkal inkább beszélhetünk egy hibrid kultúráról

– tette hozzá a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Nyomokban tartalmazza az észak-afrikai, szubszaharai országoknak, de a befogadó országnak a kultúráját is, ami nyomán – jellemzően a fiatalok körében – kialakult egy úgymond kevert identitás, ami nagyban tartalmaz tengerentúlról importált ellenkulturális elemeket. „Itt elsősorban a rap, hiphop irányzatra gondolok” – magyarázta Sayfo Omar.

A most utcára vonuló fiatalok a hatvanas évek bevándorlóinak gyerekei, de sokkal inkább unokái, dédunokái, vagyis ők már a harmadik, negyedik generáció – mondta az InfoRádió Aréna című műsorban Fejérdy Gergely. Szerinte igaz, hogy a zavargásokban nagymértékben migráns hátterű fiatalok érintettek, ugyanakkor a kialakult helyzet egy társadalmi jelenség összetett képe, hiszen a francia nemzet egészében is kialakult napjainkra számos problémakör, például az oktatás vagy a fiatalok napi elfoglaltsága területén. Említhető továbbá az integráció is, miután a bevándorló közösség tagjai kis számban képesek a franciák által elvárt társadalmi rendszerbe beilleszkedni, ami frusztrációt gerjeszt. Ezenkívül egyéb hatások is érvényesülnek, ami miatt

végső soron nagyon nehéz meghatározni, hogy kik is ezek a fiatalok

– hangsúlyozta a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. „Ez egy rendkívül heterogén fiatal társaság, nagyon sokféle nációnak a szülöttei, de több mint 90 százaléka francia állampolgár” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon sok anarchista csoport is bekapcsolódott a zavargásokba, amik országos szinten is képesek voltak elterjedni, dacára, hogy korábban ez nem igazán volt jellemző. Nagyon sokféle harag került fel a felszínre, aminek a gyökerei részint a nagyon régmúltba mutatnak vissza, de sok új dolog is rárakódott, ami „azt jelenti, hogy ez egy olyan izzó parázs, ami icipici kis ráfújással már lángba tud borulni”.

Miközben a zavargásokban részt vevők dühe egyértelműen megmutatkozik, követeléseik kevésbé világosak. Sayfo Omar ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a fiatalok kevésbé filozofikusak. Az egyik legnagyobb problémának azt érzi, hogy felbomlottak azok az anyaországokban még létező autoritások és társadalmi struktúrák, amelyek adott esetben fékezőerőként hathatnának. A zavargásoknak nincs igazából vallása, hiszen keresztény gyökerű, szubszaharai fiatalok együtt zavarognak a muszlim gyökerű észak-afrikai fiatalokkal – tette hozzá.

Fejérdy Gergely a tekintély nagy fokú válságára mutatott rá, ami kifejezetten új jelenségnek tekinthető. Ezt erősíti például, hogy a francia rendszer azzal próbálta kompenzálni az egyre kevésbé működő oktatási rendszerét, hogy egyre inkább megengedővé vált, így ma már a 18 éves fiatalok ötöde Franciaországban nem tud rendesen olvasni, ami miatt még inkább kirekesztve érzi magát, mert nem tud bekapcsolódni a különféle lehetőségekbe – magyarázta.

Jólét kontra közbiztonság

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy a francia lakosság körében készült egy nagyon átfogó közvélemény-kutatás a zavargáshullám kirobbanását követően. Ezt ismertetve Fejérdy Gergely közölte: a kizárólag az államtól várható közbiztonság kérdése igencsak felértékelődött; a lakosság 84 százaléka úgy véli, a mostanihoz hasonló lázongásoknak nem szabad megtörténniük, több mint 60 százalék pedig továbbra is maximális bizalommal viseltet a francia rendőség iránt, vagyis láthatóan nem magukkal az intézményekkel van problémájuk.

Ami a történtek politikai vonulatát illeti, a franciák szerint részint az Emmanuel Macron vezette kormányt terheli a felelősség a lázongásokért, és bár nagyjából úrrá lett a helyzeten, nem képes a válságkezelésre. Ez pedig nem kizárt, hogy Marine Le Pen számára „nyílt autópályát” jelenthet 2027 felé – értett egyet a szakértő, emlékeztetve: 2024 nagyon meghatározó dátum lesz a franciák számára, nemcsak azért, mert választások lesznek, hanem mert Párizs ad otthon az olimpiai játékoknak, és nagy a félelem – miután hatalmas összegeket mozgósított az egyébként rendkívüli mód eladósodott francia állam a sporteseményre –, hogy egy kisebb incidens újra fellobbanthatja a lángot, ami ha az ötkarikás játékok alatt történik, az óriási presztízsveszteséget jelentene Franciaország számára.

Ennek megfelelően nagyon komolyan is veszik a dolgot, folyamatosak a miniszterek szenátusi és nemzetgyűlési meghallgatásai, és gőzerővel keresi a politikai elit a választ arra, hogy

hogyan jutottak kudarcra húsz év alatt, hiszen 2005-ben megvoltak a tanulságok, amiket le lehetett vonni.

Fejérdy Gergely szerint lesznek nyugalmas időszakok, de föllángolások is, miután a tekintélyelvűséget nem lehet egyik napról a másikra visszavetni. A mostani helyzet bizonyosan nagy hatással lesz a Franciaországban jelenleg tárgyalás alatt lévő migrációs kérdéssel foglalkozó törvénytervezetre, várhatóan egy szigorítási folyamat fog elindítani, ami egész Európára is kihathat – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×