eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Bauer Bence: már tényező lett az AfD Németországban

Megszerezte első polgármesteri tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt egy Szász-Anhalt tartományi településen, miközben egy új közvélemény-kutatás szerint tovább emelkedett a népszerűsége, és immár stabilan a második a jobbközép CDU/CSU mögött. Bauer Bencét, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatóját kérdeztük.

Tíz éve alakult Németországban az AfD (Alternatíva Németországnak) eurokritikus pártként, a későbbiekben nagyon radikálisan szállt síkra Angela Merkel kancellár menekültpolitikája ellen. A "hosszú menetelés" gyümölcsöt hozott, előbb egy járási vezető lépett hivatalba, majd a párt megszerezte az első polgármesteri széket is.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója az InfoRádióban elmondta, bár csekély jelentőségű szavazásról volt szó, egyértelmű jel látszik arra, hogy az AfD megérkezett a német társadalom közepébe, a politikai döntéshozatalhoz, hiába próbálják a választók óhaja ellenére elszigetelni.

2021-ben a párt az országos támogatottságát is megduplázta, ennek hátteréről elmondta, Németország közelmúltbeli krízisei feldolgozhatatlannak tűnnek, ezek közül a migrációs válság különösen is, de a Covid és az energiakrízis sem segített a középosztályon, főleg Kelet-Németországban;

az AfD stabilan 20-21 százalékon áll a mérésekben, míg a vezető CDU/CSU 25-ön.

"Kelet-Németországban nagyon sok helyen már 30-40 százalékra mérik az AfD-t" – húzta alá.

A párt "titkáról" szólva nyomatékosította, az AfD bemerészkedett a konzervatív, "erősen jobboldali" területre a krízisekre adott válaszaival.

"Van egy óriási reprezentációs űr, a CDU már nem fedi le a konzervatív szavazókat, és az AfD nemcsak a kríziseket tudja meglovagolni, a társadalmi elégedetlenségeket tematizálni, hanem akár ebbe az űrbe is be tud hatni, sikeresen kampányol" – folytatta.

A CDU/CSU szerinte az Angela Merkel távozása óta eltelt időben "balra tolódik", úgy látva, hogy csak a Zöldekkel tudna kormányozni, a pártelnök Friedrich Merz pedig azt ígérte, hogy "megfelezi" az AfD-t, ennek pedig éppen az ellenkezője következik be épp.

Francia ellentét

A macroni – a zavargások miatt halasztott, egy éve tervezgetett – látogatás kapcsán elmondta, a francia–német viszonyban sok kihívás van, elsősorban az ukrajnai háború során kialakult energiakrízisre vagy a hadügyfejlesztés kihívására adott válaszokban erősen eltér egymástól a két ország.

"Tudjuk, hogy a franciák teljesen atompártiak, a németek viszont ellenzik az atomenergiát, az utolsó erőművüket is kikapcsolták. A németek az amerikai eszközökre helyezik a hangsúlyt, kevésbé forszírozzák az európai fejlesztéseket" – ecsetelte Bauer Bence.

Az energiakérdés szerinte európai szinten is a legfontosabb most, de számos más témában is igyekszik inkább Franciaország vezető szerepet vinni Európán belül, legyen az az európai innovációk vagy Tajvan kérdése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×