eur:
393.91
usd:
365.83
bux:
71820.87
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

A tüntetők felgyújtották Marseille legnagyobb könyvtárát - videó

Napok óta tartanak a súlyos zavargások, amelyek már szinte egész Franciaországra kiterjedtek. Emmanuel Macron a szülők felelősségét hangsúlyozta, valamint arról beszélt, hogy a fiatalok másolják az erőszakos videójátékokat.

A Twitteren megjelent egyik videón a lángokban álló könyvtár látható. Marseille legnagyobb nyilvános könyvtára súlyos károkat szenvedett.

Közben a BBC arról számolt be, hogy Párizsban a tüntetők megrohantak egy Nike sportruházati boltot. Ütötték, rúgták a kirakatokat és az ajtót, hogy betörhessenek az üzletbe. Már a harmadik éjszaka folynak az erőszakos tiltakozások szerte Franciaországban.

A zavargások előzménye az volt, hogy Párizs egyik elővárosában, Nanterre-ben, egy közúti ellenőrzés során egy randőr agyonlőtt egy szabálytalankodó fiatal férfit. A motoros rendőr azt állítja, hogy az áldozat autójával el akarta gázolni őt és társát. Azért állították meg, mert nagy sebességgel száguldott a buszsávban és áthajtott a piroson is. Az esetről készült videón azonban nem látni, hogy a fiatal veszélyeztette volna a rendőröket.

Ezért az ügyészség szerint nem volt indokolt a fegyverhasználat, és szándékos emberölés gyanújával vád alá helyezte a motoros rendőrt.

A zavargásokkal kapcsolatban a francia államfő a szülők felelősségére figyelmeztetett. Emmanuel Macron azt követően nyilatkozott, hogy a belügyminisztériumban összehívott egy tárcaközi válságtanácskozást. Azt mondta, "a szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket."

A francia államfő szerint az internetes közösségi oldalak "meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben". Emmanuel Macron szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában. "Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek" - tette hozzá.

Jelezte, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására.

Egy másik, a közösségi médiában megjelent videón a tüntetők a biztonsági kamerát akarnak megsemmisíteni. Ám amikor a kamerát tartó oszlop ledől, az majdnem megöli az egyik tiltakozó fiatalt.

Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargók átlagéletkora 17 év.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×