eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Terjed a 30-as sebességkorlátozás, újabb városban lett kötelező

Olaszországban is csökkentik a városban engedélyezett sebességhatárt.

Júliustól Bologna lesz az első olasz nagyváros, amelyben 30 km/órás általános sebességkorlátozást vezetnek be – írja a napi.hu. Az intézkedés átmeneti, 2024 januárjáig lesz érvényben, de azt reméli a városvezetés, hogy véglegesíteni tudja majd a korlátozást.

24 millió euróért hatalmas táblákkal és útfestésekkel jelzik az új sebességhatárokat és programokat is szerveznek, hogy megértsék a polgárok, miért is van szükség a város forgalmának lassítására. Az 50 km/órás sebességet csak mintegy száz utcán és téren, például a körgyűrű sugárútjain és a városba vezető utakon hagyják meg.

Az Európai Parlament néhányszor már elhatározta, hogy lakott területen 30 kilométer per órára korlátozná az autók sebességét, szerintük ugyanis ezzel 2050-re megszüntethetők lennének a halálos közúti balesetek. Kötelező szabály nincs, de Cordobában, Párizsban, Madridban, Amszterdamban és Grazban is van hasonló sebességkorlátozás.

Az idén már felmerült a 30-as sebességkorlátozás bevezetése Budapesten is, sőt több belvárosi utcában legfeljebb 30 km/órás sebességgel lehet közlekedni, például Külső-Terézvárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×