eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
The P&O Pioneer ferry arrives at the Port of Dover in Kent following sea trials in the Channel. The new hybrid, state-of-the art Fusion Class passenger ferry, is set to be the worlds largest Hybrid double-ended ferry and is expected to cut fuel usage on the Dover-Calais crossing by 40% when it begins its passenger service later this month. Picture date: Saturday June 10, 2023. (Photo by Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images

Különleges vasszörny szeli a La Manche-csatornát – videó

Megkezdte az átkelést a világ legnagyobb kettős végű, hibrid kompja a Dover és Calais közötti útvonalon, részeként annak az erőfeszítésnek, hogy zöldebbé tegyék a tengeri hajózást is.

A P&O Pioneer komphajó hétfőn indult el a Dover és Calais közötti útvonalon.

A dízelgenerátorokkal és 2,3 millió AA méretű elemnek megfelelő elektromos akkumulátorokkal üzemelő hajó szén-dioxid-kibocsátása 40 százalékkal alacsonyabb, mint a hasonló járműveké.

A hajó építését 2019-ben kezdték és mintegy 111 millió fontba (142,4 millió dollár) került. Novemberben forgalomba állítják a hasonló, P&O Liberte névre keresztelt hibridkompot, amely szintén ezen az útvonalon közlekedik majd.

A kétvégű kompot úgy tervezték, hogy két hídja van, amelynek részben az az előnye, hogy nem kell megfordulnia a kikötőkben, ezzel pedig 7 perc utazási idő és 1 tonna üzemanyag takarítható meg.

A P&O Pioneer 1500 utas és 700 jármű szállítására alkalmas, a hajón éttermek, bárok, edzőtermek, pihenő- és szórakozóhelyek, valamint a gyerekeknek kialakított rész is van.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×