eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Aszály és éhinség - az idei lehet a Föld egyik legforróbb nyara

Az időjárási előrejelző modellezések szerint az idén nyáron jelentkezik majd az El Nino jelenség, ami ősztől komoly aszályt okozhat Afrika, Dél-Amerika egyes részein és Ausztráliában. Emiatt pedig Afrika bizonyos országaiban komoly éhínség fenyeget.

Normál körülmények között a Humboldt-áramlat hideg vizet szállít a Csendes Óceán déli részéről északra, a trópusokra, ahol Peru partjainál fokozatosan a felszín közelében emelkedik. A passzátszelek hatására ez a hideg víz az egyenlítő mentén nyugat felé kezd áramlani, ahol a nap lassan felmelegíti.

Az El Niño a klimatológiai jelenség éveiben azonban a hideg víz áramlása gyengül, vagy teljesen eltűnik, mivel a Csendes Óceán középső és keleti részén a víz olyan meleg lesz mit a óceán nyugati részén. A folyamat az év második felében jelentkezik, majd őszre erősödik, és leginkább Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában érezteti a hatását az időjárásban.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója, Kovács Erik az InfoRádiónak elmondta: június és szeptember elejéig extrém szárazság, legyengült monszun figyelhető meg a Dekkán-félszigeten, ami India területe, aztán decembertől februárig az átlagnál melegebb és jóval szárazabb az idő Közép- illetve Dél-Afrikában, viszont csapadékosabb az idő a kontinens keleti részein. Júniustól augusztusig szárazság és forróság tombol közép Amerikában és heves viharok vannak Óceánia valamint a Csendes Óceán középső régióiban - folytatta a klímakutató.

Arról is beszélt, hogy ezzel egyidőben Ausztrália időjárása - az anticiklonok miatt - az átlagnál hűvösebb és szárazabb,

sőt gyakran nagyon súlyos aszály alakul ki. Délkelet Ázsiában pedig egyszerre jelentkezik a rendkívüli meleg és a nagy szárazság, de ugyanígy ezt megfigyelhetjük Afrika egyes részein.

Az El Niño tovább súlyosbítja annak a 18 országnak a helyzetét, ahol már most is élelmiszerválság van figyelmeztet az ENSZ Világélelmezési programja és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Jelentésük alapján beavatkozás nélkül komoly éhínség várható Afganisztánban, Haitin, Nigériában, a Száhel övezetben, Szomáliában, Dél Szudánban, Szudánban és Jemenben. A szakértő szerint ha az El Niño hatása hosszan fennáll akkor Európában is éreztetheti hatását.

Amennyiben extrém El Niño hatás van - hangsúlyozta Kovács Erik -, akkor Közép-Európában a csapadék ellátottság normális, de

a mediterrán térségben a nyarak az átlagnál felhősebbek, míg a Brit-szigeteknél és a Németalföldön jóval kevesebb eső hullik mint általában.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója elmondta még, hogy Magyarország időjárására közvetlenül jelentősen nem hat az El Niño, de hozzájárul a még intenzívebb globális hőmérséklet emelkedéshez, aminek eredményeképp az idei és a jövő esztendő is a Föld legmelegebb ötéves periódusába tartozik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újra Európa trónján a Győr

Újra Európa trónján a Győr

A Győri ETO végig vezetett a német Bietigheim ellen, és magabiztosan, hat góllal nyerte meg a női kézilabda BL budapesti fináléját. Ez a klub hatodik elsősége a sorozatban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Véleményt mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, szerinte ha Donald Trump nyer, akkor nagy valószínűséggel leállítja Ukrajna támogatását, ezzel viszont vesztes elnök lehet. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz csapatveszteség májusban 38 940 főt tett ki, ami a legmagasabb havi adat Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta. Az oroszok mindeközben azt közölték, hogy elfoglalták Umanszke falut az ukrajnai kelet-donyecki területen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×