eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Whoosh

E-rolleres őrület Európában – száguldás és szabályozás

Párizs lakosai egyértelműen a kitiltás mellé álltak és a brit vonatokra és állomásokra sem lehet június elseje óta bemenni e-rollerrel: a terület egészen egyértelműen szabályozásra szorul.

Arról nincsenek összeurópai adatok, hogy hány balesetért, illetve halálesetért lehet e-rollerrel közelekedőket felelőssé tenni a kontinensen, mivel a rendőrök nem gyűjtenek ilyen adatokat, de egyértelműen egyre több az olyan baleset, amelyben rolleres is érintett – írja a Euronews.

A brit közlekedési minisztérium egyértelműen kimondta, hogy az e-rollert használók a közlekedés sérülékeny tagjai, mivel

nem védi őket semmi baleset esetén, és az autósok nehezen veszik őket észre.

Nagy-Britanniában tavaly 1349 balesetben vettek részt e-rollerek, az előző évi 978 ütközéssel szemben. Ugyanebben az időszakban 12 ember halt meg elektromos rollerrel ütközve: közülük 11 motoros volt. 1425 sérültje volt ezeknek az eseteknek, szemben az előző évi 1029 sérülttel.

Franciaországban 2021-ben 24 ember halt meg e-rolleres balesetben, Németországban 2020-ban öt e-rollerező halt meg.

Az OECD kockázatbecslése alapján az elektromos rollerrel közlekedők épp ugyanakkora veszélynek vannak kitéve a forgalomban, mint a biciklizők, és a baleseti sérülés miatt kórházba kerülők aránya is megegyezik a két csoport esetében. A motorosok és robogóval közlekedők körében a halálozás ötszöröse az elektromos rollerrel közlekedőknél tapasztaltaknak. Mind a biciklivel, mind az e-rollerrel közlekedők halálozásáért az esetek 80 százalékában egy nagyobb járművel való ütközés a felelős.

Az európai országok szabályozásaiban nagy különbségeket mutat az, hogy hol engedik és hol tiltják az e-rollerek közlekedését.

Felhajthatnak bicikliútra, járdára, vagy közlekedhetnek úttesten?

Az elektromos rollerek kerékpárutakon való közlekedésének engedélyezése változó. Számos országban használhatják a kerékpárutakat, de Görögországban, Hollandiában, Norvégiában és az Egyesült Királyságban nem.

A járdákon való használatukra vonatkozó szabályok szigorúbbak. A 21 országból 15-ben az e-rollerek nem használhatók járdákon. Ez csak Belgiumban, Bulgáriában, Észtországban, Finnországban, Szlovákiában és Svédországban engedélyezett.

Az ugyanakkor elég gyakori, hogy maximalizálják a sebességet, amellyel közlekedhetnek: ez 20-25 kilométer/óra általában. 21 európai országból mindössze három nem alkalmaz ilyen korlátozást: Bulgária, Észtország és hazánk. Kötelező biztosítást ugyanakkor csak három állam követel meg e-roller használatához: Dánia, Franciaország és az Egyesült Királyság.

A bukósisak-használat is vegyes képet mutat. Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Franciaországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban a kiskorúak számára kötelező a bukósisak viselése, a többi 16 országban minden korosztály számára engedélyezett a bukósisak nélküli közlekedés.

Az e-rollerrel közlekedők mindössze 4 százaléka visel sisakot, amikor baleset történik vele: ez magyarázza a fejsérülések magas arányát az ilyen balesetek áldozatai körében az Európai Közúti Biztonsági Megfigyelőközpont (ERSO) jelentése szerint.

Magyarországon nincs életkori megkötés, kötelező bukósisak-használat, maximalizált sebesség, biztosítási kötelezettség sem a járdákon nem használható közlekedési forma esetében, miközben az Egyesült Királyságban már folynak kísérletek, melyekben a kölcsönözhető rollerek használatához jogosítvány meglétét írják elő, valamint azt, hogy csak egy ember használhassa azokat egyidejűleg. A járdáról kitiltott eszközökkel utakon – de nem főutakon – és bicikliutakon is lehet haladni, a bukósisak ajánlott, de nem kötelező a rendszerben, amelyben minden rollernek biztosítása is van.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×