eur:
393.05
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kirobbant a nyugdíjvita Németországban is: veszélyben a kedvezményes korhatár

A legnépszerűbb párt, az ellenzéki CDU eltörölné a korkedvezményt, és emellett több érvet is felsorakoztat.

Németországban az érvényben lévő szabályozás szerint 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, de aki 45 év munkaviszonyt tud igazolni, továbbra is nyugállományba vonulhat 65 évesen. A 2014-ben a tartósan biztosítottak számára életbe léptetett, a 63. életévhez kötött korkedvezményes nyugdíj rendszere sem változott. A érintettek számára ez a kedvezmény még levonással sem jár.

Ennek megszüntetésére terjesztett elő javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviseletében a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Jens Spahn egy lapinterjúban azzal érvelt, hogy ez a fajta kedvezményes nyugdíj a jólétet emészti fel, és

mindennek árát a jövő generációja fizeti majd meg.

Spahn elsősorban a szakképzett munkaerő hiányára utalt, és erre hivatkozva a kedvezmény azonnali hatállyal történő eltörlését sürgette. Szavai szerint a lehetőséggel élő korábbi szakmunkások most rendkívüli módon hiányoznak.

A szövetségi népességkutató intézet korábban végzett felmérése szerint növekszik azoknak a száma, akik már 63 éves korban nyugdíjba vonulnának.

A törvényileg biztosított kedvezmény lehetőségét kifogásolják a munkáltatók is. Rairer Dulger, a munkáltatók szövetségének elnöke úgy vélekedett, hogy a kedvezmény biztosítása sajátos "agyelszíváshoz" vezetett. Érvelése szerint a kedvezménnyel sok magasan képzett munkaerőről kellett lemondani.

Spahn álláspontját támogatásáról biztosította a CDU elnöke, Friedrich Merz is. Szerinte valószínűleg

elkerülhetetlen lesz az a jövő, amikor többet kell dolgozni egyre hosszabb várható élettartam mellett.

Ellenkező esetben a német nyugdíjrendszer pénzügyileg "életképtelenné" válik – tette hozzá.

A konzervatívok javaslata ellen foglalt állást a kormánykoalíció vezető pártja, a szociáldemokrata SPD egyik vezető politikusa. Rajna-vidék-Pfalz tartomány miniszterelnöke "tisztességtelennek és könyörtelennek" nevezte az indítványt. Malu Dreyer szerint olyan emberekről van szó, akik fiatal koruk óta, 45 éven keresztül dolgoztak, és befizettek a nyugdíjalapba.

"Tetőfedőkről,eladókról, ápolói személyzetről van szó, egész szakmai életük során keményen dolgoztak, és nagyban hozzájárultak országunk boldogulásához" – fogalmazott. Számára – mint hangoztatta – a tisztelet, az elismerés jele, hogy ilyen hosszú idő után levonás nélkül vonultak nyugdíjba.

A szabályozást 2014-ben az akkori kancellár, Angela Merkel vezette, a CDU/CSU-ból és az SPD-ből álló nagykoalíciós kormány léptette életbe. A hivatalos statisztika szerint Németországban egyre többen választják a korai nyugdíjba vonulást, vállalva a levonásokat is. A szabályozás szerint aki 35 év járulékfizetés után után megy idő előtt nyugdíjba, minden hónapban kevesebb pénzt kap. Ennek ellenére egyre többen választják ezt a modellt.

2021-ben például az előző évhez viszonyítva kilenc százalékkal emelkedett azoknak a száma, akik a korkedvezményes nyugdíjazás miatt levonásokat fogadtak el. Munkaerő-piaci szakértők szerint

Németországban 2060-ra ötmillióval kevesebb munkavállaló lesz.

A bevándorlás ellenére a munkaerőpiac fokozatosan zsugorodik. Az előrejelzés szerint 2060-ra a jelenlegi 45,7 millióról valószínűleg 40,4 millióra csökken munkaerőpiacon elérhetők száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vállalatok számára a szükségesnél lényegesen kevesebb munkaerő áll majd rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×