eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Ukrajna bizottság ülése után Kijevben 2019. október 31-én.
Nyitókép: Sztepan Franko

Szakértő: egyelőre nem lesz NATO-tag Ukrajna

Ukrajna egyelőre nem lesz a NATO tagja, a katonai szövetség ugyanakkor továbbra is minden támogatást megad a támadás alatt álló országnak - ez derült a transzatlanti együttműködésről Budapesten rendezett nemzetközi konferencián. A tanácskozáson - amerikai és európai szakértők mellett - a NATO főtitkárának politikai tervezési igazgatója és a volt ukrán külügyminiszter is felszólalt. A részletekről Szemerkényi Rékát, a konferencia egyik szervezőjének, a Nemzetközi Republikánus Intézetnek a vezető tanácsadóját kérdeztük.

A többek között a NATO támogatásával létrejött konferencia amerikai és európai - köztük magyar - szakemberek összehívásával tanácskozást szerveztek, amelynek a célja a "poszthidegháborús" korszak lezárása utáni rendszer kérdése volt - számolt be róla Szemerkényi Réka, a Nemzetközi Republikánus Intézetnek a vezető tanácsadója.

A transzatlanti kapcsolatok az orosz-ukrán háborúval nagyon előtérbe kerültek, felértékelődött a katonai szövetségben lévő tagság, amely abból is látszik, hogy új jelentkezők is vannak. Ezzel kapcsolatban Szemerkényi Réka azt mondta, a hidegháború utáni "aranyévek" lezárását jelentette Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

"Az agresszió egy olyan új atlantizmust indított el a már korábbi tagállamokon belül is, amely kihatott aztán olyan, hagyományosan a semlegesség, az el nem kötelezettség talaján álló államok biztonságpolitikai gondolkodására is, amit

30-40 éve taglaltunk, de soha nem látott senki elképzelhetőnek.

Valóban egy új atlanti együttműködés megszületésének vagyunk a pillanatában, olyan erős biztonságpolitikai koncepciók kerültek előtérbe, amelyek arról szólnak, hogy az atlanti értékrendszer és együttműködés az előttünk álló évtizedek meghatározó pillére lesz" - szögezte le.

Hogy az új helyzetben újra kell-e gondolni a NATO vagy az egyes tagállamok védelmi stratégiáját is, arról azt mondta, a konferencián előadó NATO-főtitkári küldött épp erről beszélt.

"A NATO által elfogadott stratégiai koncepció jó alapokat teremt a további együttműködésre, de figyelve a nemzetközi fejleményeket az együttműködés új elemeit kell erősíteni; volt egy kényelmi időszak, amelyben lehetett hagyatkozni a már korábban kiépített katonai erőkre, főleg az Egyesült Államok részéről,

Európa azt gondolta, megengedheti magának azt a luxust, hogy ahelyett, hogy katonai kiadásokra fordítana a költségvetéséből, gazdasági, oktatási, kulturális területekre összpontosít. Ennek a korszaknak most vége.

De már az Ukrajna elleni támadás előtt is lehetett ezt érzékelni" - fejtegette.

Különösen igaz ez szerinte akkor, amikor a "szoft" eszközök is olyan drágák ebben a küzdelemben a biztonság erősítése szempontjából.

Egy másik felszólalót idézve arra mutatott rá, hogy nem csak Ukrajnára kell figyelni most, Oroszországra is.

"A kibertámadások, a dezinformáció, az egyes államok belpolitikai fejleményeibe való beavatkozási törekvés, a NATO-tagállamok kapcsolatainak gyengítésére irányuló törekvés; továbbra is nem hogy lassultak, de ugyanolyan markánsan folytatódnak az orosz stratégiai koncepció mentén" - figyelmeztetett.

Hogy Ukrajnának helye lehet-e a NATO-ban, arról a konferencia alapján úgy vélekedett, erről nem a közelgő vilniusi csúcson születik majd döntés, ugyanakkor a kapcsolatok és a további támogatások erősítése meg fog jelenni.

Kína pedig most a háttérben növekszik, illetve van jelen. Szemerkényi Réka szerint az ázsiai óriással is kell foglalkozni.

"Amerikai oldalról a szakértők kifejtették, az Egyesült Államok külpolitikai gondolkodása jelentős átalakuláson ment át az elmúlt 5-6 évben. Markánsan az együttműködést szorgalmazó fellépés kritikája jelent meg, az együttműködés stratégiája ugyanis kudarcosnak bizonyult; egy olyan befolyásolási rendszer formálódik Kína részéről, amely újabb feszültségekhez vezetett" - ecsetelte.

A kitettség növekedésének kritikája ráadásul szerinte mind republikánus, mind demokrata oldalról mára erős támogatást élvez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×