eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Egy ország, ahol 6 évet kap a volt pénzügyminiszter

Hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Darius Valcov volt pénzügyminisztert, a Szociáldemokrata Párt egykori gazdasági stratégáját, akit egy korábbi tisztségében elkövetett befolyással való üzérkedésben és pénzmosásban találtak vétkesnek.

A román média által a Festmények aktája néven emlegetett bűnvádi eljárás nyolc éve indult, amikor a hatóságok három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le a politikustól.

A Valcovnál, illetve közeli ismerőseinél végzett házkutatások során a festmények között Pablo Picassónak két metszete és egy szénrajza, August Renoir egy alkotása és Andy Warhol több műve került elő, amelyeket az ügyészek feltételezése szerint kenőpénzből vásárolt a korrupcióval vádolt politikus.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta a szociáldemokrata politikust, hogy miniszteri kinevezése előtt, 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe.

A sajtónak kiszivárogtatott lehallgatási jegyzőkönyvekből az is kiderült, hogy Valcov - éppen a lehallgatástól tartva - olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a részletekben kifizetett kenőpénzt.

Az ügyészek azzal is megvádolták, hogy később szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott. A jogerős ítélet által megszabott halmazati büntetésben azonban ez a vádpont már nem szerepel, mert a bűncselekmény időközben elévült. A Festmények aktájában első fokon még nyolcéves börtönbüntetést szabott ki Valcovra 2018-ban a bíróság.

Valcovot 2020-ban egy másik korrupciós ügyben a Dolj megyei törvényszék első fokon hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte megvesztegetés elfogadásáért.

A vádirat szerint 2012-ben Slatina polgármestereként Valcov tízszázalékos részesedést kért és kapott egy üzletembertől, cserébe azért, hogy annak cége időben és hiánytalanul megkapja a leszerződött és elvégzett munkálatok ellenértékét a városházától.

A keddi jogerős ítéletet ismertető G4Media.ro hírportál úgy tudja, hogy a volt PSD-elnök Liviu Dragnea egyik közelebbi bizalmasának számító, a Victor Ponta kormányában pénzügyminiszteri tisztséget betöltő, később Viorica Dancila miniszterelnök mellett tanácsadóként tevékenykedő Valcov már hónapokkal korábban Olaszországba távozott, a jogerős ítéletet távollétében hirdették ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×