eur:
393.05
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Azattik, a Szabad Európa Rádió kirgizisztáni irodája. Forrás:Twitter/Тіл кеспек жоқ
Nyitókép: Forrás:Twitter/Тіл кеспек жоқ

Kirgizisztánban bezárják a Szabad Európa Rádió helyi irodáját

Egy helyi bíróság döntött arról, hogy a legnagyobb nem állami médiát, az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió helyi irodája nem működhet tovább.

"A bíróság a kulturális minisztérium kérésének eleget téve beszünteti az Azattik (a SZER helyi részlege) tevékenységét és a médiumot bezárják" - olvasható a biskeki bíróság közleményében.

Az Azattik, amelynek harminc napja van fellebbezni a bírósági döntés ellen, közölte, hogy élni kíván ezzel a jogával.

A bírósági bejelentést két nappal azután tették, hogy Oroszország felajánlotta:

"megosztja Kirgizisztánnal a külföldi befolyásolás elleni küzdelemben elért tapasztalatait".

Tárgyalás tárgya továbbá egy médiatörvény-tervezet, amely a kirgiz civil közösség egyik tagja szerint korlátozná a szólásszabadságot.

Az öt volt közép-ázsiai szovjet köztársaság közül, ahol korlátozott a sajtószabadság, Kirgizisztán sokáig kivételnek tűnt viszonylagos média- és politikai sokszínűségével. Civilszervezetek azonban a médiumokra gyakorolt növekvő nyomásra panaszkodnak.

Január végén a kulturális minisztérium bírósági eljárást indított az Azattik ellen, amelynek YouTube-csatornáját a hétmilliós országban kétmillióan követik. A hatóságok azt vetették az ellenzéki eseményekről és a korrupcióról is beszámoló Azattik szemére, hogy a kérések ellenére nem vont vissza egy riportot, amely a mintegy száz halálos áldozattal járó 2022-es többnapos kirgiz-tádzsik összetűzésekkel foglalkozott.

A bírósági döntést megelőzően járt Moszkvában Nurlanbek Sakijev kirgiz házelnök,

aki találkozott az orosz parlament alsóháza, az állami duma elnökével. Vjacseszlav Vologyin közölte, hogy Oroszország "kész megosztani a tapasztatát", miután "hatékony törvényeket fogadott el a külföldi befolyásolás ellen", utalva egyebek mellett a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényre.

Egyelőre Szadir Dzsaparov kirgiz elnök az egyetlen államfő, aki jelezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel részt vesz május 9-ei moszkvai, győzelem napi díszszemlén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×