eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
2021. július 1-jén az édesanyjuk, Diana walesi hercegné szobrának leleplezésén a londoni Kensington-palota kertjében készített kép Harry (b) és Vilmos hercegről, Károly akkori trónörökös herceg, jelenleg III. Károly brit király fiairól. Harry 2023. január 10-én megjelenő Pare (Tartalék) című emlékirataiban tettlegességgel vádolja bátyját, Vilmost.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Dominic Lipinski

Diana, telefonlehallgatás és rengeteg pénz is előkerül a királyi család új botrányában, de a hercegek és Rupert Murdoch a főszereplők

Állítólag 2020-ban állapodott meg Vilmossal a Sun című bulvárlap tulajdonosa: az azóta walesi herceggé váló férfi telefonját is lehallgatták, ő pedig szép summát kapott azért, hogy erről ne beszéljen senkinek sem. Harry herceg borította a bilit.

Harry herceg rántotta le minderről a leplet jelenleg is folyó perében, melyet saját telefonjának lehallgatása miatt indított. Vilmos herceg nagyon nagy összeget kapott a periratban benyújtott dokumentumok szerint azért, hogy ne hozza fel sehol az ügyet – írja a The Guardian.

Harry herceg beadványában szerepelnek ennek a hároméves megállapodásnak a részletei is. A férfi szerint az előző uralkodó,

a néhai II. Erzsébet jóváhagyásával indította a News of the Worldot és a Sunt kiadó vállalat ellen az eljárást.

Harry szerint még 2012 előtt kötött megállapodást a cég a királyi családdal, melynek értelmében a két herceg nem indít pert, viszont cserébe később bocsánatkérést kapnak. Sussex hercege azt állítja, erre azért került sor, mert a királyi családnak sok rosszat tett a nyolcvanas évek tampongate-botránya, melyben Károly, aki akkor még Diana férje volt, Kamillával folytatott lehallgatott pikáns beszélgetést.

A királyi család ekkor bármire képes lett volna annak érdekében, hogy egy hasonló botrányt elkerüljenek.

"El akarták kerülni a helyzetet, amelyben a királyi család egy tagjának tanúként el kellene ismételnie egy a Clive Goodman (a News of the World királyi családról író újságírója) által lehallgatott magánjellegű és rendkívül érzékeny hangüzenetek konkrét részleteit. A királyi család hihetetlenül feszült volt emiatt, mindenáron el akarta kerülni azt a fajta reputációs kárt, amelyet 1993-ban szenvedett el, amikor a Sun és egy másik bulvárlap jogtalanul megszerezte és közzétette egy olyan intim telefonbeszélgetés részleteit, amely apám és mostohaanyám között zajlott 1989-ben, amikor még anyám volt apám felesége" – állítja Harry.

A herceg szerint ugyanakkor nem teljesítették ígéretüket, amikor ő 2017-ben bocsánatkérést követelt, ezért indított pert. Elmondása szerint az említette lapok egész életében illegális tevékenységekkel célozták őt, telefonlehallgatástól kezdve illegális információszerzésig.

Murdoch vállalata, a News UK tagadja, hogy létezett volna ilyen megállapodás a királyi család és köztük.

A News of the Worldnél zajló telefonlehallgatásokat elismerték, de azt állították, a Sun nem érintett abban. Rupert Murdoch nemzetközi médiaérdekeltségeit komoly érvágás érte a közelmúltban, mivel a Fox News pert vesztett, és 600 millió dolláros kártérítést kellett kifizetnie. Mindenáron el akarnak kerülni egy hasonló helyzetet.

A News of the World című lapot a telefonlehallgatási botrány derekán, 2011-ben bezárták. Az, hogy Harry a bátyjának kifizetett pénzről beszél, azt sugallja, hogy az ügyben titkos paktumok is köttettek a királyi család és a lap kiadója között. Az esetet a Buckingham- és a Kensington-palota, a király és walesi herceg hivatala sem kommentálta.

Harry herceg jelenleg három különböző kiadóvállalattal áll perben: a Daily Mail, illetve a Mirror és a Sunday Mirror ezekben az alperesek. Ha Harry sikerrel jár az e heti tárgyaláson Murdoch cége ellen, akkor 200 ezer fontot, azaz 84 millió forintot meghaladó kártérítést követelhet, pere pedig jövő januárban indulhat.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×